VS voeren nieuwe handelsremmers in

Mary Schapiro, voorzitter van de SEC, en Gary Gensler, voorzitter van de CFTC (foto: Bloomberg)

De Amerikaanse beurswaakhond SEC voert handelsremmers in voor individuele aandelen, in reactie op de 'hogesnelheidscrash' van donderdag 6 mei. Tijdens een proefperiode van zes maanden zal de handel in een S&P500-aandeel vijf minuten stil liggen, als het aandeel op vijf minuten tijd meer dan 10 procent verliest.

(tijd) - De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft samen met de derivatenwaakhond CFTC een lijvig voorlopig rapport klaar over de hogesnelheidscrash van donderdag 6 mei, toen Wall Street in een half uur tijd bijna 10 procent lager dook en vervolgens bijna even snel weer herstelde. Individuele aandelen zoals Accenture noteerden plots aan 1 dollarcent, tegenover 40 dollar vlak voor- en vlak nadien.

In het rapport slagen de toezichthouders er niet in één enkele oorzaak aan te duiden voor de 'flash crash' van 6 mei. Wel wijzen ze net zoals in 1987 op de link tussen de derivaten- en de aandelenmarkten, meer bepaald nu de rol die de 'mini-futures' op de S&P500-aandelenindex mogelijk speelden. 'Er is nog steeds heel wat werk te doen en heel wat informatie uit te pluizen', erkent Gary Gensler, hoofd van de derivatenwaakhond Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Hij stipt aan dat de toezichthouders op dit ogenblik door '25 gigabytes informatie' aan het ploegen zijn.

Een belangrijke rol bij die crash was mogelijk de versnippering van de Amerikaanse aandelenhandel over verschillende deelmarkten, met verwarring over de juiste koersen tot gevolg. Daardoor gooiden mogelijk heel wat beleggers op hetzelfde ogenblik de handdoek in de ring, waardoor de liquiditeit plots opdroogde en de beurskoersen bij gebrek aan kopers 'in het ijle' onderuit gingen.

Handelsremmers

Als een eerste maatregel voor beurswaakhond SEC alvast ook handelsremmers in voor individuele aandelen, wat bij de pan-Europese handelsbeurs Euronext al het geval is. De handelsremmers gelden voor een proefperiode van 6 maanden voor alle aandelen uit de S&P500-index, maar nog niet voor beursgenoteerde beleggingsfondsen (ETF's) of 'trackers'. Die trackers werden ook als een factor bij de flash crash aangewezen en bij veel grote beleggers populaire instrumenten om snel in of uit de hele markt, een sector, een regio of bepaalde grondstoffen te stappen.

Voortaan zal de beurswaakhond SEC de handel in een S&P500-aandeel gedurende vijf minuten stilleggen, als het aandeel op vijf minuten tijd meer dan 10 procent tuimelt. Die 'rustpauze', die bij de Europese beurshandel al langer bestaat, moet beleggers de kans geven een stand van zaken te maken en vermijden dat beurzen nog in het ijle onderuit gaan.

De handelsremmers gelden voor alle S&P500-aandelen en voor alle handelsplatformen, dus zowel de New York Stock Exchange, Nasdaq of één van de alternatieve elektronische handelsplatformen. 'We zijn er van overtuigd dat de marktverstoring op 6 mei mee veroorzaakt is door het lappendeken van regels op de verschillende beurzen', merkt SEC-voorzitter Mary Schapiro op.

De SEC overweegt ook of de handelsremmers voor de gehele markt mogelijk aangescherpt moeten worden. Op dit ogenblik treden die remmers pas vanaf een koersval van 1.050 punten voor de Dow Jones in werking en dan alleen als die crash zich voor 14u30 's middags voordoet. De Dow Jones ging op 6 mei maximaal 998 punten onderuit.

KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud