Wall Street: AIG uitblinker op vlakke beurs

Wall Street is vrijdag na een licht hogere start wat weggezakt. Richtinggevend macro-economisch nieuws ontbreekt.

(tijd) Beleggers reageren daarom vooral op de dalende olieprijs en bedrijfscijfers van American International Group (AIG) en Walt Disney. Terwijl Walt Disney fors lager wordt gezet, krijgt AIG wel de handen op elkaar.

Rond 16.15 uur noteert de Dow Jones 0,03% lager op 12.100,10, terwijl de S&P 500-index een minieme 0,04% wint op 1.378,87. De technologiezware Nasdaq wint 0,2% op 2.380,29.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteert 3/32 hoger op 96-24/32, bij een rendement van 4,59%. De euro noteert 0,2% hoger ten opzichte van de Amerikaanse dollar op USD 1,2849.

De olieprijs daalt in New York met 1% naar USD 60,56. Hiermee komt er een voorlopig einde aan de opmars van de olieprijs die woensdag werd ingezet, na de wekelijkse publicatie van de Amerikaanse olievoorraden. Het Internationaal Energie Agentschap heeft vandaag de verwachte vraag naar olie teruggeschroefd vanwege een lager dan voorziene Chinese consumptie.

De Dow Jones-index wordt bevolkt door veertien stijgers en zestien dalers. American International Group (AIG) wordt beloond voor hoger dan verwachte resultaten. De grootste verzekeraar ter wereld boekte in het derde kwartaal een winststijging van 142% vergeleken met een jaar eerder.

De toename van de winst is te danken aan het kalmere weer in de Verenigde Staten. Het orkaanseizoen in Amerika is dit jaar rustig verlopen, in tegenstelling tot vorig jaar. Toen drukten schadeclaims als gevolg van orkanen Katrina en Rita het resultaat. Het aandeel AIG wint 2% op USD 69,37.

Boeing neemt, met een winst van 1,25% op USD 86,18, de nummer-twee positie in binnen de blue chip-index. De vliegtuigbouwer heeft een opdracht gekregen van de Amerikaanse luchtmacht voor de levering van in totaal 145 HH-47 helikopters. De waarde van het contract kan oplopen tot USD 10 miljard.

Grootste dalers binnen de index zijn Walt Disney (-3,7%), AT&T (-1,6%) Verizon Communications (-1,1%). Hoewel Walt Disney zijn nettowinst in het vierde kwartaal van het boekjaar 2005/06 ruim verdubbelde en het beter deed dan analisten hadden verwacht, wordt het aandeel geplaagd door zorgen onder investeerders of het entertainmentconcern het groeitempo wel kan vasthouden.

De producent van films als Cars en Pirates of the Caribbean zag de winst per aandeel in het afgelopen kwartaal met 89% toenemen, van USD 0,19 naar USD 0,36. De gemiddelde analistenverwachting lag op USD 0,34. Op het laatste nippertje verhoogden verschillende effectenhuizen echter hun taxaties, waardoor de onofficiele lat eigenlijk hoger lag.

Elders op Wall Street kwam detailhandelaar Kohl's met derdekwartaalresultaten naar buiten. Ook deze krijgen een lauwe reactie, ondanks het feit dat het op vier na grootste warenhuisconcern van de Verenigde Staten zijn winstverwachting voor 2006 verhoogde. Het aandeel verliest 0,4% op USD 72,63.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud