Advertentie
Advertentie

Wall Street: bankaandelen terug naar af

Een dag na het beursfeestje voor de nationalisatie van Fannie en Freddie, kreeg Wall Street opnieuw rake klappen door de toenemende bezorgdheid over de toekomst van Lehman Brothers. De zakenbank zag bijna de helft van haar beurswaarde in rook opgaan. Zwakke huizencijfers en een belabberde prestatie van de grondstoffenwaarden hadden beleggers eerder op de dag al met verlies opgezadeld.

(tijd) - Beleggers die vreesden dat de euforie na de nationalisatie van de hypotheekgiganten Fannie Mae en Freddie Mac van korte duur ging zijn, kregen dinsdag snel gelijk.

Na ongeveer een halfuur handel moest Wall Street al slechter dan verwachte cijfers over de koopopties in de VS verwerken. Die data suggereerden dat de vastgoedcrisis nog wel een tijdje kan aanslepen.

Maar die zwakke macrodata waren slechts een van de vele factoren die maakten dat de Dow Jones 2,4 procent lager zou sluiten op 11.231,06 punten, en dat de Nasdaq een verlies leed van 2,6 procent op 2.209,81 punten.

Later op de dag zou het pessimisme immers helemaal zijn comeback maken toen het verhaal de ronde begon te doen dat de Korean Development Bank niet langer wil praten over een investering in Lehman Brothers, de vierde zakenbank van de VS. Alsof dat nog niet genoeg was, zei het kredietratingbureau S&P zijn langetermijnrating voor Lehman mogelijk te verlagen uit vrees voor nieuwe substantiële verliezen in het derde kwartaal. Genoeg slecht nieuws voor beleggers dus om het aandeel 45  procent lager te sturen tot 7,79 dollar. Maandag was Lehman al met bijna 13 procent naar omlaag gedonderd.

De slechtnieuwsshow bij Lehman deed de twijfel over de gehele financiële sector opnieuw toenemen. Verzekeraar AIG, eveneens dringend op zoek naar vers kapitaal, dook maar liefst 19,4 procent lager tot 18,37 dollar.   Wachovia, dat dinsdagzijn besparingsplan voor 2009 had  bekendgemaakt,  verloor 14,5 procent op 16,24 dollar.

Zwakke grondstofwaarden


Toch waren het niet alleen de bank- en verzekeringsaandelen die klappen kregen.  De vrees voor een tragere economische groei, de forse daling vande olieprijzen en een terugval van de metaalprijzen duwden ook de energie- en grondstoffenwaarden flink omlaag.

Oliegroep ExxonMobil slikte een verlies van 4,6 procent op 73,26  dollar.  Kolenproducent Massey Energy viel met 19,4 procent terug tot 38,90 dollar, terwijl Freeport-McMoRan, de grootste beursgenoteerde kopergroep, een verlies leed van 9,6  procent op 65,16 dollar.

De zwakke huizencijfers wogen  zwaar door op de grote woningbouwers. Die hadden bovendien af te rekenen met een adviesverlaging door analisten van het beurshuis Credit Suisse.   Toll Brothers sloot 8,4 procent lager af op  24,26 dollar. Sectorgenoot Pulte Homes verloor 8,9 procent aan beurswaarde en eindigde de dag op 14,77 dollar.

Mc Donald’s was een van de zeldzame positieve uitschieters met een winst van 1,2 procent op 63,19 dollar. De fastfoodketen lijkt voorlopig niet al te veel last te ondervinden van een slabakkende economie. Vorige maand realiseerde het bedrijf een 8,5 procent hogere omzet, wat beter was dan analisten hadden verwacht.   

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud