Wall Street: Banken duwen Dow alsnog lager

©BLOOMBERG NEWS

De Amerikaanse beurzen beleefden woendag een erg nerveuze dag. Beleggers kregen dan ook een stortvloed aan bedrijfsnieuws en macrogegevens te verwerken. Een positief cijfer over de huizenmarkt lag in balans met het groter dan verwachte verlies van Morgan Stanley. Uiteindelijk weegde dat laatste door.

(tijd) - De indexen wisselden meermaals tussen winst en verlies. Lang leek het dat de optimisten het zouden halen nadat een macrocijfer hoop gaf voor een opflakkering van de huizenmarkt. Volgens het Federal Housing Finance Agency zijn de huizenprijzen in februari in de VS met 0,7 procent gestegen tegenover januari.

Naarmate de slotbel naderde waren de optimisten er echter aanvoor de moeite. Samen met de bankaandelen gingen de indexen in de slotminuten alsnog onderuit. Uiteindelijk ging de Dow Jones de dag uit met een verlies van 1 procent tot 7.886,57 punten, de S&P500 deed er 0,8 procent af tot 843,55 punten. De Nasdaq hield daarentegen nipt het hoofd boven water een klom met 0,1 procent tot 1.646,12 punten.

Voor de opening van de sessie stuurden heel wat bedrijven resultaten over het eerste kwartaal en vooruitzichten voor de rest van het jaar de wereld in. Het meest werd uitgekeken naar Morgan Stanley. De op vier na grootste bankgroep van de VS, heeft in de eerste drie maanden van het jaar een groter dan verwacht verlies geleden van 177 miljoen dollar, of 57 dollarcent per aandeel. De zwakke cijfers zijn te wijten aan verliezen op vastgoedinvesteringen en waardeverminderingen die de groep vreemd genoeg moest boeken door het herstel van haar uitstaande obligaties.De zwakkere cijfers zetten Morgan Stanley ertoe aan zijn kwartaaldividend met 81 procent te verlagen tot 5 dollarcent per aandeel. Het aandeel zakte met 9procent tot 22,24 dollar.

Morgan Stanley verpestte ook de sfeer voor de andere bankwaarden. Aanvankelijk konden die net als dinsdag profiteren van positieve geluiden over de sector van minister van Financiën Tim Geithner, maar later in de sessie bezweken ze onder de druk. Bank of America zakte met 5,7 procent tot 8,26 dollar. JPMorgan verloor 1,9 procent.

Aan de andere kant van de tabel profiteerde Caterpillar (+3,4% tot 32,45 dollar) van een adviesverhoging en ging Boeing 1,8 procent hoger tot 37,30 dollar. De vliegtuigenbouwer verraste de markt door een beter dan verwachte prognose voor 2009 uit te sturen.

Ook de telecomgroep AT&T (+1,8% tot 25,74 dollar) werd beloond. De grootste telecomoperator van de VS heeft in het eerste kwartaal van 2009 een 9 procent lagere nettowinst geboekt. Een pensioenlast, maar ook de voortgaande zwakte bij de vaste-lijnactiviteiten, wogen op de resultaten. De mobiele activiteiten bleven het wel goed doen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud