Advertentie
Advertentie

Wall Street: banken wegen zwaarder dan technologie

De toonaangevende indices op Wall Street zijn afgetekend lager gesloten. De banksector woog op het sentiment na de overheidsingreep bij Citigroup. Een rally van technologiewaarden, gedragen door goede cijfers van Dell, zorgde voor enig tegengewicht.

Wall Street: banken in evenwicht met technologie (tijd) - De Dow Jones verloor 1,7 procent tot 7.062,93 punten. De S&P500 laat 2,4 procent liggen op 735,09 punten. De technologiezware Nasdaq kon het verlies beperken tot 1 procent op 1.377,84 punten.

Citigroup was met ruime voorsprong de grootste verliezer van de dag. Het aandeel kreeg een mokerslag van 39 procent tot 1,50 dollar nadat de Amerikaanse overheid besliste om een pakket preferente aandelen om te zetten in gewone aandelen. Op die manier krijgt de overheid een belang van 36 procent in de voormalige grootste bankgroep van de VS. Met de operatie kan het zogeheten 'tastbare vermogen' van de bank gevoelig worden opgetrokken, wat de balansstructuur van de groep aanzienlijk kan verbeteren.

De ingreep deed de hele sector daveren op zijn grondvesten. Sectorgenoten Bank of America kreeg een klap van 25,8 procent, nadat het aandeel een hele week in de lift zat.

De technologiesector trok zich op aan nieuws rond zwaargewicht Dell. Die boekte nochtans een omzetdaling van 16 procent in het afgelopen kwartaal, waarmee het bedrijf onder de analistenverwachtingen dook. Het bedrijf kondigde echter een nieuwe reeks besparingsmaatregelen aan, die tegen 2011 een bijkomende besparing van 1 miljard dollar moet opleveren. Dell bespaarde eerder al 3 miljard dollar om de zware crisis in de pc-markt het hoofd te bieden. Het aandeel klom 3,9 procent tot 8,53 dollar.

De veel harder dan verwachte krimp van de Amerikaanse economie, die in het vierde kwartaal jaar-op-jaar 6,2 procent achteruit boerde, kwam hard aan bij de grote industriële ondernemingen zoals Alcoa (-4,3%) en General Electric (-6,5%).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud