Wall Street: bankensector weegt op sentiment

In New York gaan de beurzen na de opening enkele procenten lager. Wall Street volgt daarmee de Europese beurzen, waar de bezorgdheid over de stabiliteit van de financiele sector voor een verkoopgolf zorgt. In 24 uur tijd kwamen vier Europese banken in overheidshanden.

Amerikaanse beleggers zetten vraagtekens bij de slaagkansen van het reddingsplan van het Witte Huis voor de financiele sector ter waarde van 700 miljard dollar, is her en der te horen. De bankgroep Citigroup, de grootste Amerikaanse bank gemeten naar activa, heeft met de hulp van het Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) de bankactiviteiten van Wachovia overgenomen. Het FDIC is de organisatie die de deposito's van Amerikaanse bankklanten garandeert.

De handel in Wachovia is in New York opgeschort nadat de koers van het aandeel in de voorbeurshandel 90 procent lager ging. Citigroup gaat 42 miljard dollar aan verliezen op de portefeuille van Wachovia overnemen. Het aandeel Citigroup zakt 1,4 procent tot 19,87 dollar.

JP Morgan Chase, dat de grootste Amerikaanse bank gemeten naar deposito's is geworden na de overname van takken van Washington Mutual, speelt 4,6 procent kwijt tot 46 dollar. American Express verliest 8 procent tot 36,35 dollar.

Ook andere financiele waarden verliezen terrein. Bank of America zakt 7 procent tot 34,13 dollar, Goldman Sachs verliest 8,8 procent tot 125,87 dollar en Morgan Stanley daalt 12,6 procent tot 21,60 dollar. In Europa werden het Belgisch-Nederlandse Fortis, het Britse Bradford&Bingley, het Duitse Hypo Real Estate en het Ijslandse Glitnirbank ter hulp gesneld door de overheid om het bankroet te vermijden.

In Londen zakt de olieprijs 5,5 procent tot 97,85 dollar. ExxonMobil zakt 2,4 procent tot 78,73 dollar. Chevron daalt 3,5 procent tot 83,95 dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud