Wall Street begint bloedrood aan de week

De indices op Wall Street sloten de eerste handelsdag van de week in bloedrode cijfers af, met verliezen van meer dan 8 procent. De Europese beurzen verloren maandag dan weer meer dan 5 procent. Uit verse cijfers blijkt dat de de industriële activiteit in China en in de VS in november in snel tempo achteruit gingen. In Brussel viel Colruyt ruim 12 procent waardoor nu alle Bel20-aandelen dit jaar tegen verlies aankijken.

(tijd) - In China is de index van de aankoopdirecteurs, de PMI-index, in november teruggevallen van 44,6 in oktober tot 38,8 in november. Dat is een gevolg van de recessies in de VS, Europa en Japan.

Nog slechter nieuws komt er uit de VS, waar de ISM-index voor de industrie de steilste duik in 27 jaar tijd nam. De index viel terug van 38,9 tot 36,2 punten, waar economen hadden gerekend op 37 punten. Een cijfer onder de 50 geeft aan dat de bedrijven een verslechtering van de economische omstandigheden verwachten.

In Londen zakt de Brent-future met 6,2 procent tot 50,18 dollar. De OPEC heeft op haar bijeenkomst in Cairo besloten de productie te handhaven. Het oliekartel liet wel duidelijk verstaan op 17 december de kraan verder dicht te draaien.

Wall Street

De Dow Jones sloot 7,7 procent lager op 8.149,1 punten, terwijl de S&P500 8,9 procent in het rood tuimelde tot 816,2 punten. De technologiezware Nasdaq zakte dan weer 8,95 procent in de negatieve cijfers op 1.398,1 punten. De indices speelden daarmee meer dan de helft van de winsten van vorige week kwijt.

American Express (-15,7%) en JP Morgan Chase (-17,5%) zakten ook zwaar, nadat een analiste van Oppenheimer in een nota aan haar klanten waarschuwde dat kredietkaartuitgevers 2 triljoen minder krediet zouden verstrekken. Volgens de analiste zou dit een 'nooit geziene ingreep' zijn die 'zeer ingrijpend voor de consumentenuitgaven' zou kunnen blijken.

De financials zaten weer in het sukkelstraatje. Citigroup ging 22,2 procent in het rood op 6,45 dollar, nadat een invloedrijk analist verdere verliezen voor de bank voorzag. Bank of America ging 20,9 procent onderuit.

Europa en Brussel

De Stoxx50 ging de dag uit met een verlies van 6 procent op 2.029,66 punten. De Eurostoxx50 deed nauwelijks beter met een daling van 5,8 procent tot 2.288,39 punten. De nationale indices incasseerden verliezen tussen 5,6 en 6,8 procent.

In Brussel ging de Bel20 5,1 procent lager. De grootste druk ging uit van Umicore (-11,1%) en Colruyt (-12,2%). De Halse retailer ontgoochelde vrijdag, bij de publicatie van de halfjaarresultaten, qua nettowinst. Colruyt schreef dat onder meer toe aan fors gestegen arbeidskosten. De groep handhaafde ook haar jaarwinstprognose; in vorige jaren gebeurde het bijna altijd dat die prognose, die traditiegetrouw op de algemene vergadering wordt gegeven, werd opgetrokken bij de halfjaarcijfers.

Elders in Europa komt het grote nieuws uit de luchtvaartsector. Ryanair heeft een overnamebod van 1,40 euro per aandeel uitgebracht op haar Ierse branchegenoot Aer Lingus, waarvan zij reeds 29,82 procent in handen heeft.

RV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud