Advertentie

Wall Street begint zwak aan de week

De beurzen in New York zijn de week in de negatieve geopend. Het eerste operationeel jaarverlies ooit van Toyota duwde de autosector kopje-onder, terwijl ander slecht bedrijfsnieuws eveneens op het sentiment woog. Ook uitspraken van toekomstig vice-president Joe Biden over de Amerikaanse economie werden niet goed onthaald.

Wall Street zakt weg in middaghandel (tijd) - In een interview met de zender ABC zei Joe Biden dat de vooruitzichten voor de economie nog veel slechter zijn dan verwacht. Obama en Biden zouden het relanceplan voor de economie willen uitbreiden. 'We hebben een stoutmoedig plan nodig. Dat kan 600 miljard dollar kosten, of 700 miljard, maar het zal in elk geval een getal zijn waar niemand vorig jaar aan dacht.' Obama mikt op 3 miljoen nieuwe banen, waar hij eerder nog aan 2,5 miljoen dacht.

De Dow Jones sloot de dag 0,7 procent lager op 8.519,7 punten. De S&P500 dook 1,8 procent in het rood tot 871,63 punten, terwijl de technologiezware Nasdaq 2,04 procent verloor tot 1.532,35 punten.

De autobouwers gingen weer lager, nadat ze vorige week even konden herademen na het goedgekeurde reddingsplan van de Amerikaanse overheid. Het Japanse Toyota zal voor het eerst in de geschiedenis een operationeel verlies lijden over het lopende boekjaar, wat de wereldwijde crisis waarin de autosector zich bevindt, bevestigt. Beleggers verloren weer alle vertrouwen in de autowaarden, en sturen General Motors (-19,6%) en Ford (-12,2%) fors lager.

Walgreen, de grootste keten van apothekers in de VS, maakte maandag kwartaalcijfers bekend waaruit bleek dat de resultaten minder goed waren dan de verwachtingen van analisten. Walgreen zal in 2009 de investeringen terugschroeven. Het aandeel trok 6 procent terug tot 24,98  dollar.

Voor zadenproducent Monsanto was het evenmin een mooi weekbegin. Het aandeel koerst 8,2 procent lager nadat Goldman Sachs de rating voor het bedrijf verlaagde van 'buy' naar 'neutral'.

De American International Group zakte 4,2 procent. AIG verkoopt haar Amerikaanse verzekeringsafdeling Hartford Steam Boiler (HSB) voor 742 miljoen dollar aan de Duitse herverzekeraar Munich Re. Acht jaar geleden betaalde AIG nog 1,2 miljard euro voor HSB.

Uitzendgigant Manpower trekt zijn winstverwachting in, nu de vraag naar interimarbeiders op een laag pitje staat. Het aandeel van Manpower kelderde met meer dan 16 procent.

Analisten van JPMorgan Chase denken dat chipproducent Micron Technologies, die vandaag met kwartaalcijfers naar buiten komt, de vooropgestelde cijfers niet zal halen. Beleggers dumpten massaal het aandeel van het technologiebedrijf. Micron zakte 13,38 procent tot 2,59 dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud