Wall Street behoedzaam naar banenrapport

De Amerikaanse indexen zijn donderdag met verlies gesloten. Aanvankelijk zorgde een verbetering van de wekelijkse steunaanvragen voor winsten, maar kort na opening gingen de indexen in het rood en daar bleven ze tot de slotbel. In Europa waren er wel winsten. KBC was de grootste stijger in de Stoxx600 en Fortis de grootste stijger in de Stoxx50. De Europese beurzen sloten met winst maar de Bel20 schoot eruit met 2,5 procent winst. Bank-verzekeraar KBC ging meer dan 20 procent omhoog.

(tijd) - Op macro-economisch gebied werd bekend dat de wekelijkse steunaanvragen onverwacht zijn gedaald met 38.000 in de week eindigend op 1 augustus. Vooraf geraadpleegde economen rekenden op een lichte stijging van 1.000. Het nieuws doet het beste vermoeden voor het banenrapport dat vrijdag voorbeurs op de markt wordt losgelaten. Economen verwachten dat de ontslagen in de VS zijn teruggevallen tot het niveau van september. De werkloosheidsgraad zal echter blijven stijgen. De consensus ligt op 9,6 procent, het hoogste niveau sinds juni 1983.

De Dow verloor 0,3 procent tot 9.256,33 punten. De S&P500 schoof 0,6 procent lager tot 997,07 punten. Technologie-index Nasdaq zakte 1 procent.

Europa

Zowel de ECB als de Bank of England hielden hun rentetarief onveranderd. Opmerkelijk was wel dat BoE meer geld uittrekt om obligaties op te kopen.

De Bel20 was de uitschieter in Europa. Andere indexen gingen minder hard vooruit. De EuroStoxx50  won 0,7 procent. De Bel20 sloot 2,45 procent hoger op 2.226,50 punten.

KBC sloot met meer dan 20 procent winst. KBC legde over het tweede kwartaal een nettowinst voor van 302 miljoen euro. Daarmee doet de groep het een pak beter dan de verwachtingen van analisten, die op rode cijfers hadden gerekend. 'Het verbeterde beleggingsklimaat heeft de eerdere negatieve invloed op de inkomsten een halt toegeroepen', luidt het in een persbericht. Analisten reageerden positief. Ook andere bankaandelen gingen vlot vooruit. 

Delhaize zakte ruim 4 procent en werd niet beloond voor zijn iets beter dan verwachte resultaten. De kleinhandelaar heeft over het tweede kwartaal de analistenverwachtingen met een kleine marge geklopt. Alle zones droegen positief bij, al ziet het bedrijf de voedselprijsinflatie met name in de VS stevig teruglopen. De prognose voor 2009 werd bevestigd.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud