Wall Street: Bernanke doet hoop op renteverlaging vervliegen

Wall Street is woensdag lager gesloten. Een toespraak van Fed-voorzitter Ben Bernanke voor het Amerikaanse congres drukte de stemming. Bernanke gaf in zijn speech aan dat de inflatie nog steeds 'oncomfortabel hoog' is. Beleggers leidden hieruit af dat een gehoopte renteverlaging voorlopig nog niet in het vat zit. Ook de stijgende olieprijs gooide roet in het eten. Zwakker dan verwachte macro-economische cijfers maakten het plaatje compleet.

(betten) De Dow Jones-index sloot 0,8% lager op 12.295,71 punten. Hiermee herstelde de index zich deels van een tussentijds verlies van 1,1%, dat werd aangetikt vlak na de woorden van Bernanke. De S&P 500 verloor eveneens 0,8%, tot 1.416,99 punten. Ook de Nasdaq raakte 0,8% kwijt, op 2.417,10 punten.

Op de obligatiemarkt noteerde de tienjarige Amerikaanse T-bond bij het slot 3/32 lager op 96-27/32, bij een rendement van 4,59%. De euro daalde met 0,3% ten opzichte van de dollar tot USD 1,3315.

De olieprijs liep verder op vanwege de aanhoudende geopolitieke spanningen rond Iran. De prijs voor een vat ruwe Texaanse olie steeg met 1,8% naar USD 64,08 en bereikte zo het hoogste niveau van het afgelopen halfjaar. De stijging zwakte wel wat af nadat bleek dat de Amerikaanse benzinevoorraden in de voorbije week minder sterk zijn afgenomen dan analisten hadden verwacht.

Beleggers werden voor het luiden van de openingsbel onaangenaam verrast door een tegenvallende stijging van de orders voor duurzame goederen in februari. De orders lieten een toename zien van 2,5%. Economen gingen gemiddeld uit van een stijging met 3,5%. Het aantal orders exclusief transportgoederen daalde met 0,1%. Hier werd gerekend op een stijging van 1,8%.

De Dow Jones-index herbergde slechts e e n stijger: Altria (+1,3%). Het aandeel werd door Goldman Sachs op de 'conviction buy'-lijst gezet. De overige fondsen binnen de dertig leden tellende graadmeter eindigden met verlies. General Motors (-2,9%), Wal-Mart (-1,9%) en Honeywell (-1,6%) maakten de grootste val.

Citigroup hield redelijk stand met een min van 0,2% op USD 50,97. De koers van het aandeel werd ondersteund door een opwaardering van Bank of America. Analisten van de bank verhoogden het advies van neutral naar buy en schroefden het koersdoel op naar USD 58,00.

Hewlett-Packard raakte 1,2% kwijt. De onderneming heeft de Taiwanese computerproducent Acer aangeklaagd. Het Amerikaanse concern beschuldigt Acer ervan illegaal gepatenteerde technologie te hebben gebruikt in een reeks van zijn producten.

Huizenbouwers stonden opnieuw negatief in de belangstelling. Na Lennar op dinsdag, was het ditmaal de beurt aan Beazer Homes. Het bedrijf is betrokken bij een strafrechtelijk onderzoek van de FBI. Het federale bureau onderzoekt of het bouwbedrijf fraude heeft gepleegd bij het verstrekken van te hoge hypotheken aan minder draagkrachtige huizenkopers. Het aandeel Beazer Homes kelderde met 8,4% naar USD 28,77.

Positieve uitzondering op het negatieve sentiment was Circuit City Stores (+1,5% op USD 19,21). Het bedrijf, na Best Buy de grootste winkelketen op het gebied van consumentenelektronica in de VS, gaat 3.400 banen schrappen. Hiermee wil Circuit City een kostenreductie realiseren van USD 110 miljoen in 2008 en vanaf 2009 een besparing van ten minste EUR 140 miljoen per jaar.

Naar aanleiding van de herstructureringen heeft het concern overigens wel zijn omzetverwachting voor dit jaar verlaagd. De winkelketen verwacht nu een omzetgroei van 8% in 2007, tegen een eerdere groei van 9-10%. De verwachting voor de identieke omzetgroei voor de winkels in de VS is verlaagd van 7-8% naar 6%.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud