Wall Street blijft ter plaatse

(tijd-nieuwslijn) - Wall Street is donderdag overwegend lager gesloten. Halverwege de handelsdag moest de Amerikaanse beurs zijn voorzichtige openingswinsten prijsgeven. Rentevrees die opnieuw de kop opstak, veroorzaakte een verkoopgolf op de obligatiemarkt. Ook een oplopende olieprijs woog op het sentiment.

Eerder deze week signaleerde de Federal Reserve in de toelichting op haar renteverhoging dat er nog meer verhogingen in het vat zitten. Dit maakt obligaties minder aantrekkelijk. Beleggers deden dan ook massaal hun Amerikaanse staatspapier van de hand. Het lange-rente-tarief belandde op het hoogste niveau van de afgelopen twee jaar.

De Dow Jones sloot 0,6% lager op 11.150,70 en de S&P daalde met 0,2% naar 1.300,25. De Nasdaq eindigde 0,1% hoger op 2.340,82. De tienjarige Amerikaanse T-bond daalde met 11/32 tot 94-15/32, bij een oplopend rendement van 4,88%. Voor de euro werd USD 1,2166 betaald, 1,2% meer dan op woensdag. Een vat ruwe olie werd 1,1% duurder op USD 67,20.

Op macro-economisch vlak kwam het definitieve bbp-cijfer over het laatste kwartaal van 2005 uit op 1,7%, iets hoger dan de eerdere ramingen van 1,6% en 1,1%, maar precies zoals economen hadden verwacht.

Ook gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt gaven geen duidelijke richting. Zo bleef het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de afgelopen week per saldo gelijk. Waar het meest recente aantal aanvragen daalde met 10.000, werd het voorgaande cijfer juist opwaarts herzien met 10.000.

Binnen de Dow Jones-index sloten elf fondsen hoger, terwijl er negentien lager eindigden. General Electric (+2,1%), Microsoft (+0,8%) en Honeywell (+0,2%) waren de grootste stijgers. De verliezersgroep werd aangevoerd door General Motors (-4,9%), Caterpillar (-1,7%) en Verizon (-1,5%).

General Electric steeg met 2,1% naar USD 34,65 nadat Morgan Stanley het koersdoel voor het aandeel had verhoogd. Volgens de zakenbank zou het aandeel in de komende drie jaar in waarde kunnen verdubbelen. Het effectenhuis verwacht onder andere dat de marges van het bedrijf zullen verbeteren.

Elders stond Google onder druk. De internetzoekmachine verloor 1,7% op USD 388,44. Het bedrijf gaat meer aandelen uitgeven om zo aan de grote vraag van indexfondsen te kunnen voldoen. Google moet in deze fondsen worden opgenomen omdat het aandeel vanaf vrijdag te vinden is in de S&P 500.

Ook General Motors (GM) stond, net als woensdag, op verlies. De noodlijdende autoproducent voert gesprekken om zijn belang in Isuzu Motors te verkopen. Het belang is zo'n USD 323 miljoen waard. Het aandeel GM raakte 4,9% kwijt op USD 21,06.

Positieve uitzondering op het sentiment vormden telecomaandelen. Witte raaf in de sector was Nokia. De producent van mobiele telefoons verhoogde zijn verwachting voor de wereldwijde gsm-verkopen. Het Finse bedrijf ziet nu een groei van ten minste 15% in 2006, waar het eerder uitging van een groei van minstens 10%.

Nokia, dat in Europa 4,8% hoger sloot op EUR 17,49, schreef op Wall Street 5,2% bij op USD 21,27. Sectorgenoten Motorola en Ericsson stegen met respectievelijk 0,8% en 2,4%. RF Micro Devices, dat onderdelen produceert voor Nokia-telefoons, won 4,9% op USD 8,73.

Op het cijferfront presenteerde Best Buy een kwartaalwinst conform de verwachtingen. De vooruitzichten van de grootste elektronicaketen ter wereld overtroffen bovendien de analistenverwachtingen. Het aandeel won 0,5% op USD 54,78.

Techfonds ATI Technologies klom met 8,1% naar USD 17,01 na hoger dan verwachte winst- en omzetcijfers over het afgelopen kwartaal te hebben gerapporteerd. De leverancier aan de pc-industrie presenteerde daarnaast een omzetverwachting over het huidige kwartaal die hoger lag dan analisten hadden voorzien.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud