Wall Street: Bush en Bernanke stellen markt gerust

Wall Street is vrijdag fors hoger een lang weekend ingegaan. Maandag is de Amerikaanse beurs gesloten vanwege Labor Day. Beleggers trokken zich op aan geruststellende woorden van president George Bush en Fed-voorzitter Ben Bernanke.

(betten) De Dow Jones eindigde 0,9% hoger op 13.357,74 punten en de S&P 500 klom met 1,1% naar 1.473,99 punten. De Nasdaq steeg met 1,2% naar 2.596,36 punten. De tienjarige Amerikaanse T-bond sloot 5/32 lager op 97-30/32, bij een rendement van 4,44%. De euro bewoog zich vrijwel onveranderd ten opzichte van de Amerikaanse dollar op USD 1,3628, terwijl de olieprijs in New York steeg met 0,8% naar USD 73,92.

Voorzitter Ben Bernanke liet tijdens het jaarlijkse symposium van de Federal Reserve weten te 'doen wat nodig is' om ervoor te zorgen dat de negatieve effecten van de kredietcrisis op de Amerikaanse economie beperkt blijven.

Beleggers hoopten dat Bernanke zou hinten op een renteverlaging in september, om zo de onrust op de financiele markten te lijf te gaan en de economie te verlichten. Hoewel hij geen expliciete duidelijkheid verschafte, werden zijn woorden toch gunstig geinterpreteerd.

Het was echter vooral George Bush die de handen op elkaar kreeg. De Amerikaanse president maakte plannen bekend waarmee hij huiseigenaren wil helpen die vanwege de 'subprime'-hypotheekcrisis in de problemen zijn geraakt. Hij wil zo voorkomen dat huizenbezitters met een risicovolle hypotheek gedwongen worden om hun woning te verkopen.

Bush wil de Federal Housing Administration leningen laten garanderen voor hypotheekeigenaren die meer dan negentig dagen achterlopen met de aflossing van hun schuld. Ook moeten Amerikanen met lage of middeninkomens hun hypotheek kunnen herfinancieren tegen voordeligere rentetarieven.

Financiele waarden werden hoger gestuurd door de helpende hand van de president. Zo schreef Citigroup een plus van 1,4% en kregen JP Morgan Chase en Bank of America er achtereenvolgens 1,25% en 0,9% bij. Fannie Mae, de grootste hypotheekverstrekker van de Verenigde Staten, klom met 3,5% naar USD 65,61.

Binnen de Dow Jones eindigden vrijwel alle dertig fondsen die de index bevolken met winst. Grootste stijgers waren Home Depot (+3,4%), Hewlett-Packard en Intel (beide +1,9%). Alleen Honeywell (-0,25%), Boeing (-0,15%) en Verizon Communications (-0,1%) moesten een min incasseren.

Elders op Wall Street daalde Dell met 0,7% naar USD 28,25. De Amerikaanse computerfabrikant wist niet te profiteren van hoger dan verwachte kwartaalcijfers. Het bedrijf behaalde in het tweede kwartaal een winst van USD 733 miljoen, of USD 0,32 per aandeel. Analisten hadden gerekend op een winst van USD 0,31 per aandeel.

Beleggers kregen gedurende de dag een grote stroom macro-economische cijfers te verwerken, onder andere over het consumentenvertrouwen, de fabrieksorders, inkoopmanagersindex van de regio Chicago en de core PCE deflator. De data kwamen allemaal gunstiger uit dan verwacht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud