Wall Street: consumentenvertrouwen verlamt beleggers

(tijd-nieuwslijn/betten) - Het laagste niveau van het consumentenvertrouwen in negen jaar heeft dinsdag de handel in New York onder zware druk gezet. De klap die de indices een half uur na een toch al zwakke opening te verwerken kregen, dreunde de hele dag na. Pas tijdens het laatste handelsuur kropen de indices terug naar de openingsniveau's en dat resulteerde voor de Dow Jones-index in een marginale winst van 0,9 punt. De volumes waren laag.

De index consumentenvertrouwen kwam in oktober uit op 79,4 tegen 93,7 in september. Het index-cijfer was ver onder de verwachting van analisten, die uitgingen van 91,2. Beleggers kijken nu naar de werkgelegenheidscijfers en de ISM Non-Manufacturing Index, die vrijdag worden gepubliceerd, op zoek naar aanwijzingen voor een mogelijke renteverlaging door de Federal Reserve, die volgende week bijeenkomt.

De Dow Jones-index sloot 0,9 punt hoger op 8.368,94 punten. De S&P500-index ging 8,08 punten ofwel 0,9% lager op 882,15 en de Nasdaq Composite verloor 15,20 punten op 1.300,63, een verlies van 1,2%.

Van de 30 aandelen binnen de Dow Jones-index moesten er zestien inleveren. Daarbij was Exxon Mobil de grootste daler met een verlies van 4,1% op USD 33,23. Het aandeel stond de gehele dag onder druk door BP dat vandaag winstcijfers over het derde kwartaal publiceerde, die aan de onderkant van de verwachtingen uitkwamen. Tevens verlaagde BP voor de derde keer de productieverwachtingen voor heel 2002.

Procter & Gamble was de grootste van de veertien stijgers met een plus van 3,8% op USD 89,01. De Dow-component maakte bekend over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2002/03 een winst uit normale bedrijfsuitoefening te hebben behaald van USD 1,12 per aandeel. Analisten waren gemiddeld uitgegaan van een winst van USD 1,10 per aandeel. De omzet steeg met 11% tot USD 10,8 miljard.

Cisco Systems verloor 2,75% op USD 10,60. UBS Warburg verlaagde de omzetverwachting voor het fiscale tweede kwartaal van het netwerkconcern als gevolg van de prijsverlaging van Cisco's Catalyst 6500 local area network switch.

Biotechnoloog ImClone moest fors inleveren na een bericht op The Street.com dat ImClone's medicijn tegen kanker Erbitux teleurstellend uit de onderzoeken zou komen. Het bedrijf ontkende maar kon een koersval van 10,4% tot USD 7,18 niet voorkomen.

(c) tijd-nieuwslijn

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud