Wall Street diep in het rood na slechte retailverkoop

In New York zijn de beurzen woensdag met stevige verliescijfers geëindigd, al waren die iets minder dramatisch dan in Europa. De Amerikaanse kleinhandelsverkopen voor december vielen zwaar tegen, wat de vrees aanwakkerde dat de recessie in 's werelds grootste economie nog erger wordt. Het Beige Book bevestigde dat de economie verder verzwakt.

(tijd) - De detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten vielen in december met 2,7 procent terug. De daling was veel groter dan verwacht, want economen rekenden slechts op een terugval van 1,2 procent.

In haar Beige Book meldde de Federal Reserve dat de Amerikaanse economie de afgelopen maand verder is verzwakt. Zowel de industrie als de dienstensector draaide op lagere toeren. Belangrijke oorzaken van de vertraging zijn de kredietschaarste en de lagere consumptie. Opvallend was de opmerking van de New York Fed dat de financiële sector nog lang niet de bodem heeft bereikt.

De Dow Jones sloot 2,9 procent lager op 8.200,14 punten. De S&P500 zakte 3,35 procent tot 842,62 punten. De Nasdaq daalde 3,7 procent tot 1.489,64 punten.

Alle aandelen uit de Dow Jones belandden in het rood. Grootste daler was Citigroup, dat 23,2 procent inleverde. Dinsdag stemde de wankelende bank ermee in een controlebelang in zijn beursmakelaarsdochter Smith Barney te verkopen aan Morgan Stanley voor 2,7 miljard dollar. Analisten zien die desinvestering als de voorbode van een verdere ontmanteling van de groep. Volgens de Financial Times gaat Citigroup zichzelf inderdaad opsplitsen. De bank heeft overigens ook de publicatie van haar kwartaalcijfers vervroegd van 22 tot 16 januari. Algemeen wordt een miljardenverlies verwacht.

Ook andere financials leden zware koersverliezen. De bankwaarden belandden vanmorgen in het verdomhoekje nadat Deutsche Bank over 2008 een nettoverlies over het volledige boekjaar van bijna 4 miljard euro opbiechtte, te wijten aan een catastrofaal jaareinde. Bovendien kwamen de analisten van Morgan Stanley met een dramatisch rapport over HSBC Holdings, de grootste Europese bank naar marktwaarde. Bank of America zakte 4,2 procent, American Express 6,1 procent, JPMorgan Chase 1,7 procent lager en Morgan Stanley 8,85 procent.

Consumentgerichte aandelen moesten het ontgelden.De uitbater van department stores Macy's gleed 5,8 procent weg, kledinggroep Gap zakte 4,6 procent en ketchupproducent H.J. Heinz verloor 3,5 procent.

De industriële aandelen werden minstens even hard getroffen. Aluminiumproducent Alcoa sloot 5,45 procent lager en bulldozerconstructeur Caterpillar verlioor 4,95 procent. Het aandeel Caterpillar zou extra druk ondervinden van shorters, die erop speculeren dat het openbarewerkenprogramma van Obama niet tot een grotere verkoop van grondverzetmachines zal leiden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud