Advertentie

Wall Street doorprikt Fed-euforie

©EPA

De toonaangevende indices op Wall Street zijn, na een forse rally kort na opening, lager geëindigd. Naarmate de dag vorderde, evalueerden beleggers de ingrepen die de Fed woensdag aankondigde. Ze begonnen zich daarbij zorgen te maken op de gevolgen die de maatregelen kunnen hebben op de inflatie. Eerder op de dag wisten de Europese indices wel met winst te sluiten.

(tijd) - ‘Met de ene hand geeft de regering nieuwe obligaties uit, en met de andere hand koopt ze die weer in met geld dat ze in feite speciaal daarvoor bijdrukken’, analiseert een waarnemer. ‘Die vestzak-broekzakoperatie wordt doorzien door de investeerders.’

De financiële aandelen, die de voorbije dagen steevast in de bovenste regionen van de markt terug te vinden waren, betaalden  het gelag. De meest in het oog springende verliezer was Prudential Financial, de tweede grootste verstrekker van levensverzekeringen in de VS. Moody’s verlaagde zijn kredietrating voor de verzekeraar op basis van de verliezen die Prudential boekte op zijn investeringen. Het aandeel kreeg een opdoffer van 24,7 procent. Sectorgenoot MetLife volgden met een verlies van 12,4 procent.

Helemaal aan het andere eind van de tabellen stonden de technologiewaarden. Die werden hoger gevoerd door de specialist in managementsoftware Oracle. Het bedrijf kwam naar buiten met beter dan verwachte resultaten. Beleggers warmden zich echter vooral op aan de beslissing van Oracle om vanaf 8 mei elk kwartaal een dividend uit te keren van 5 cent per aandeel. Dat is het eerste dividend ooit voor de aandeelhouders van het bedrijf. Die stuurden het aandeel daarop 9,7 procent hoger.

 De bank- en verzekeringswaarden waren doorheen Europa de sterkste stijgers. Ze profiteerden van het nieuws dat de Fed het aankoopprogramma van hypotheekgerelateerde obligaties uitbreidt met 750 miljard dollar tot 1,25 biljoen dollar.

Ook in Brussel gingen de financials flink hoger. KBC spurtte 16,9 procent hoger en gaat zo opnieuw ruim boven 10 euro.

In een interview met de Poolse krant Rzeczpospolita zei Jan Vanhevel, het hoofd van de activiteiten in Centraal en Oost-Europa, dat KBC de activiteiten in de regio zal blijven ondersteunen. KBC overweegt, indien nodig, om 'gepaste maatregelen te nemen' om de solvabiliteitsratio's van de Poolse dochter Kredyt Bank te ondersteunen. De ratio van Kredyt Bank verkleinde in het vierde kwartaal tot 8,8 procent, dicht bij het minimum opgelegd door de Poolse wetgever. 

Het koersverlies van zwaargewichten AB InBev en Delhaize hield de Bel20 echter onder nul. Ook de defensieve farmasector liet het afweten.

Exporteurs zoals Volkswagen kregen dan weer klappen door de verzwakkende dollar. De maatregelen van de Fed verhogen de liquiditeit in de markt, wat de dollar onder druk zet. Woensdag verloor de greenback reeds 3,5 procent ten opzichte van de euro; donderdag verliest hij opnieuw licht terrein.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud