Advertentie

Wall Street: Dow Chemical overschaduwt winsten oliewaarden

foto photonews ©Photo News

Wall Street is de laatste handelsweek van het jaar met verlies gestart. De winsten van de energiebedrijven, die profiteerden van de stijgende olieprijs, werden teniet gedaan door de duik van Dow Chemical. Die kreeg een dreun nadat een financieringsovereenkomst met Koeweit afsprong.

(tijd) - De Dow Jones verloor 0,4 procent tot 8.483,93 punten. De brede S&P500 liet 0,4 procent liggen op 869,41 punten. De Nasdaq ging 1,3 procent lager tot 1.510,32 punten.

Dow Chemical kreeg een opdoffer van 20,8 procent tot 15,32 dollar. Koeweit annuleert de plannen om samen met het Amerikaanse chemieconcern een petrochemisch bedrijf op te zetten. Koeweit zou 9 miljard dollar (6,4 miljard euro) investeren in de joint venture. Het afspringen van de deal betekent mogelijk ook dat Dow niet langer over de nodige fondsen beschikt om de overname van Rohm & Haas door te zetten. Dow had 15,4 miljard dollar over voor de fabrikant van onder meer verf, maar wilde een deel van dat bedrag financieren met de kapitaalinjectie vanuit Koeweit. Het aandeel Rohm & Haas verloor 16,1 procent tot 53,34 dollar.

Helemaal aan het andere eind van de tabellen stonden de energiewaarden. Het steeds hoger oplopende conflict tussen Israël en Hamas zorgt voor onrust op de beursvloeren. Handelaren vrezen dat de vijandigheden de olietoevoer vanuit het Midden-Oosten in het gedrang zullen brengen. Een vat West Texas Intermediate werd in New York 3,4 procent duurder tot 39 dollar. ExxonMobil steeg 1,1 procent en Chevron won 1,7 procent.

Ook de goudprijs ging hoger door de onrust in de Gazastrook. Beleggers gaan op zoek naar veilige havens, wat de goudprijs hoger duwt. Goudproducenten als Newmont (+4,8%) en Freeport-McMoran Copper & Gold (+2,5%) gingen daarop hoger.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud