Wall Street: Dow en Nasdaq sluiten lager

(tijd-nieuwslijn/betten) - In New York zijn de belangrijkste aandelenindices vrijdag onverdeeld lager gesloten. De tech- en telecomwaarden stonden onder druk. De Dow Jones-index sloot na twee handelsdagen weer onder de 10.000 puntengrens. De index van de Amerikaanse blue chips verloor 97,50 punten (1%) op 9.939,92. Ondanks de stijging van meer dan 300 punten op woensdag verloor de Dow op weekbasis 0,7%.

De Nasdaq ging 49,64 punten lager de dag uit op 1.600,85, een verlies van 3%. De technologiezware index verloor deze week 0,75%. De S&P 500-index eindigde 18,02 punten (1,7%) lager op 1.054,99, een verlies van 1,7% op weekbasis.

IBM eindigde 0,3% lager op USD 79,68. De Wall Street Journal meldde vrijdag dat de computermaker in het huidige kwartaal 8.000 werknemers, ofwel 2% van het totale werknemersbestand, wil ontslaan.Volgens de krant ziet IBM zich hiertoe genoodzaakt door de zwakke vooruitzichten van de sector.

Microsoft zakte 4% tot USD 50,05. De beleggers vrezen dat de softwaregigant door de Europese concurrentieautoriteiten zwaarder zal worden aangepakt dan door de Amerikaanse.

De telecomgroep Qwest Communications verloor 14,6% tot USD 5,04 nadat ze bekendmaakte dat ze niet langer commissielonen zal betalen op verkopen. Daarmee wil de groep de kosten verlagen en haar financiele doelen halen. Qwest gaat, net als veel telecombedrijven, gebukt onder een zware schuldenlast.

WorldCom ging 20,4% lager de dag uit op USD 1,60. Kredietratingsbureau Standard & Poor's verlaagde vrijdag de uitstaande commerciele obligatieleningen van het Amerikaanse telecombedrijf naar junk bond-status. Het aandeel verloor donderdag al 6,5% nadat Moody's de ratings verlaagde naar junk bond. Het effectenhuis Goldman Sachs verlaagde vrijdag het advies voor het aandeel van market perform naar market underperform in de veronderstelling dat het huidige telecomklimaat niet zal verbeteren in de nabije toekomst. De Nasdaq Telecommunications Index daalde met 4,3%.

De halfgeleiderwaarden gingen flink lager. De Philadelphia Semiconductor Index sloot 4,5% lager. De index kende geen stijgers. Applied Materials verloor 6,2%, LSI Logic ging 5,6% lager, Novellus Systems leverde 5,5% in en Advanced Micro Devices sloot 3,2% lager. Micron Technology was met een verlies van 1,5% de geringste daler.

Ook de netwerkwaarden kregen er van langs. De AMEX Networking Index eindigde 2,9% lager. Nortel Networks leverde 5,3% in, Cisco Systems sloot 2,1% lager en Juniper Networks verloor 1,4%.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud