Wall Street: Dow wint gevecht om 14.000 punten

Na een intradayrecord op dinsdag, heeft de Dow nu ook een slotrecord boven de 14.000 punten gevestigd. Bovenaan stonden de pc-gerelateerde waarden.

(tijd) IBM versloeg de consensus met zijn cijfers. Hewlett-Packard was een hoogvlieger nadat bleek dat het bedrijf zijn koppositie als pc-fabrikant heeft verstevigd. Die feiten deden de beleggers de zorgen over de 'subprime'-hypotheken weer even aan de kant schuiven.

Het FOMC, het beleidsorgaan van de Federal Reserve, blijft bij de vaststelling van het rentebeleid de ontwikkeling van de inflatie in de VS als belangrijkste zorg zien. Dat bleek donderdagavond uit de notulen van de FOMC-vergadering. De kerninflatie lijkt echter onderdrukt te zijn gebleven.

Over de wekelijkse aanvragen van uitkeringen werd voorbeurs bekend dat deze in de week tot 14 juli zijn gedaald met 8.000 naar 301.000. Economen hadden gerekend een lichte stijging tot 311.000.

De leading indicators zijn in juni met 0,3% gedaald. Economen rekenden gemiddeld op een daling van 0,1%. De leading indicators wijzen op de richting van de Amerikaanse economie de komende maanden.

De Dow Jones sloot 0,6 procent hoger op 14.000,41 punten. De brede S&P-500 won 0,5 procent tot 1.553 punten en de techbeurs Nasdaq ging 0,8 procent hoger tot 2.720 punten, het hoogste peil in zes jaar.

IBM, 's werelds grootste aanbieder van computerdiensten, zag in het tweede kwartaal de winst ex-items uitkomen op 1,50 dollar. Analisten gingen uit van 1,47 dollar. De omzet steeg in de periode met 8,6 procent naar 23.772 miljoen dollar. Het aandeel won 4,3 procent tot 115,86 dollar.

HP steeg 2,7 procent tot 48,40 dollar. Uit cijfers van onderzoeksbureau IDC blijkt dat het bedrijf voor het vierde kwartaal op rij de grootste pc-maker ter wereld is. Het aantal verschepingen bij rivaal Dell (+0,7%) viel zelfs terug, waardoor de voorsprong is toegenomen. Het marktaandeel van HP bedraagt nu 19,3 procent.

Honeywell (+0,7%), producent van vliegtuigmotoren en koelsystemen, heeft opnieuw de omzet- en winstverwachting voor 2007 verhoogd. Bij de publicatie van de eerstekwartaalresultaten schroefde Honeywell de verwachting ook op. De winst en omzet in het tweede kwartaal waren boven consensus.

Bank of America heeft in het tweede kwartaal van 2007 een nettowinst behaald van USD 5,76 miljard, een stijging van 5,2%. De tweede bank in de VS heeft geprofiteerd van de credit card-activiteiten. Bank of America verhoogde wel fors de voorzieningen voor 'bad loans'. Het aandeel viel 0,2%.

eBay daalde donderdag 1,6%. De exploitant van veilingsites boekte weliswaar een winststijging van 50% in het tweede kwartaal van 2007 en versloeg daarmee de verwachtingen in de markt, maar de wereldwijde 'listings', het aantal geplaatste advertenties, liepen op jaarbasis terug met 6%.

Pepsi (-1%) heeft afgelopen lente fusiebesprekingen gevoerd met Nestle, aldus The Wall Street Journal. De gesprekken zijn stukgelopen op zorgen van de Zwitsers dat er te veel vet voedsel en frisdrank verkocht zou worden door de combinatie, terwijl Nestle zich richt op gezonde voeding.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud