Advertentie
Advertentie

Wall Street: Dow zet historische klim neer

©BLOOMBERG NEWS

De beurzen in New York reageerden maandag net als in Europa bijzonder euforisch op de reeks noodmaatregelen die het voorbije weekend werden onthuld. De Dow Jones koerste naar zijn grootste dagwinst aller tijden. Morgan Stanley verdubbelde bijna na de instap van het Japanse Mitsubishi UFJ.

De euforie vond zijn oorsprong in de reddingsacties van overheden en centrale banken die het financiële systeem weer vlot moeten trekken. 'De beloofde maatregelen zijn belangrijk', zegt een fondsbeheerder. 'De markt wacht op een herstel van het vertrouwen en van de geldstroom tussen banken.’ Elders klonk het dat ‘de beleidsmaker eindelijke de ernst van de situatie beseffen’. ‘Nu kan de dooi worden inezet.’

De tarieven die banken elkaar aanrekenen voor kortetermijnleningen zijn gisteren gevoelig teruggevallen na de recordhoogtes van vorige week. De eerste aanwijzing dat het vertrouwen tussen de banken onderling herstelt, deed gisteren op Wall Street alvast het vertrouwen van beleggers in bankaandelen opleven. Citigroup sloot 11,6 procent hoger af op 15,75 dollar, terwijl Bank of America 9,2 procent hoger ging tot 22,79 dollar.

Buiten categorie was echter Morgan Stanley met een winst van 87 procent tot 18,10 dollar. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc (MUFG), de financiële tak van de Japanse Mitsubishi groep, heeft de in september aangekondigde investering van 9 miljard dollar in de Amerikaanse bank Morgan Stanley afgerond. MUFG krijgt in ruil voor de investering een belang van 21 procent in Morgan Stanley.

Buiten de financiële sector sprongen de autobouwer General Motors (GM) en Ford in het oog. GM was de grootste stijger binnen de Dow Jones-index met een plus van 33,1 procent tot 6,51 dollar. GM voert volgens mediaberichten fusiegesprekken met Cerberus, de hoofaandeelhouder van Chrysler, die andere automobielreus. Ford (+20,1% tot 2,39 dollar) zou dan weer afwillen van zijn belang in het Japanse Mazda.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud