Wall Street eindigt hoger

(tijd-nieuwslijn/betten) - Wall Street heeft de handelsdag met een bescheiden winst afgesloten. De toonaangevende aandelengraadmeters bereikten halverwege de sessie het hoogste punt van de dag en zakten daarna terug door het stijgen van de olieprijs. De nadruk lag evenwel op de juridische zege die Merck & Co. boekte en sterke macro-data.

Het ministerie van Arbeid meldde dat de arbeidsproductiviteit in de VS het afgelopen kwartaal met 4,1% is gestegen. De stijging was niet alleen bijna twee keer zo groot als in de voorgaande driemaandsperiode, maar ook flink boven verwachting. Bovendien bleken de arbeidskosten onverwacht te zijn gedaald; de afname temperde de vrees voor oplopende inflatie en een sneller tempo van renteverhogingen door de Federal Reserve.

Alan Greenspan gaf intussen nog eens aan dat de Amerikaanse economie in goede doen is, om tegelijkertijd voor toenemende inflatierisico's te waarschuwen. De scheidend voorzitter van het stelsel van centrale banken deed zijn uitspraken ten overstaan van het gezamenlijk economisch comite van het Congres. Zijn opmerkingen weken niet af van het standpunt dat hij dinsdag innam, toen de Fed de rente met 25 basispunten verhoogde.

De Dow Jones eindigde uiteindelijk 0,5% in de plus op 10.522,59 punten, de brede S&P won 0,4% tot 1.219,94 en Nasdaq Composite steeg met 0,7% naar 2.160,22 punten. De tienjarige T-bond daalde 12/32, bij een effectief rendement van 4,68%. De euro ging 1,1% lager naar USD 1,1939 en de olieprijs steeg met 3,4% naar USD 61,78.

De Dow Jones-index telde bij het slot zeventien stijgers en dertien dalers. Merck & Co. pakte procentueel de grootste winst met een plus van 3,8% op USD 29,48. McDonald's ging 3,0% hoger en Intel won 2,6%. Onderaan moesten Verizon Communications en SBC Communications, die respectievelijk MCI en AT&T inlijven, 2,0% en 1,6% terug tot USD 30,83 en USD 23,52.

Merck & Co. profiteerde van een gewonnen rechtszaak in de staat New Jersey. Een jury oordeelde dat het farmaceutisch bedrijf niet verantwoordelijk is voor de hartaanval van een Amerikaanse man die de pijnstiller Vioxx gebruikte. Merck & Co. haalde Vioxx vorig jaar van de schappen, nadat uit onderzoek was gebleken dat het middel bij langdurig gebruik het risico op hartproblemen verdubbelde.

Wal Mart (-0,2% tot USD 47,45) maakte bekend over de maand oktober een identieke omzetstijging te hebben gerealiseerd van 4,3%. Voor de huidige maand voorziet het grootste supermarktbedrijf ter wereld een toename van 3 tot 5%. Bij concurrent Target (-0,3%) liep de omzet vorige maand met 5,7% op; de retailer zag zelf eerder een omzetgroei van 3 tot 5%.

Sara Lee liet weten een kwartaalwinst te hebben behaald van USD 67 miljoen. De winst per aandeel exclusief lasten kwam zeven dollarcent boven verwachting uit. De omzet nam af met 2,1% tot USD 4.305 miljoen, waar USD 4.621 miljoen werd verwacht. Het aandeel van de eigenaar van onder meer Douwe Egberts en Sanex steeg met 2,2% naar USD 17,87.

MCI (-0,1% tot USD 19,82) boekte in het derde kwartaal USD 271 miljoen winst. Een jaar eerder leed de grootste lange afstand-telefoonmaatschappij van de VS na AT&T nog USD 3.398 miljoen verlies. Uit voortgezette activiteiten boekte MCI USD 0,83 winst per aandeel. De omzet daalde naar USD 4,47 miljard, tegen een consensus van USD 4,54 miljard.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud