Wall Street eindigt in mineur

(tijd-nieuwslijn) - In New York zijn de grote aandelenindices donderdag lager geeindigd. Cijfers van National Semiconductor, een stijging van de lange rente en olieprijs en oplopende rendementen op het staatspapier zetten investeerders onder druk. Bij de bedrijven stond GM in de schijnwerpers na mediaverhalen dat een akkoord met de vakbonden in de lucht hangt.

'De stemming onder investeerders blijft afwachtend, met de werkgelegenheidcijfers in het vooruitzicht', aldus een handelaar. 'Tot die tijd spelen de ontwikkeling van de olieprijs en de rentevrees een belangrijke rol.' Vrijdag verschijnen macrocijfers over de banengroei, het uurloon en het werkloosheidspercentage. Ook worden nog de groothandelsvoorraden bekendgemaakt.

De Dow Jones noteerde bij de slotbel op 10.972,28 punten, een verlies van 0,3%. De Nasdaq Composite viel 0,8% terug tot 2.249,72 en de S&P daalde 0,5% tot 1.272,23. Op de Dow noteerden negentien waarden lager en elf waarden hoger.

GM was de grootste stijger bij de hoofdfondsen, met een plus van 4,5%. Het aandeel wint na een verhaal in The Wall Street Journal dat General Motors dichtbij een akkoord met de bonden zou zijn over herstructureringen. Maar volgens de bonden zijn nog niet alle vraagstukken opgelost.

United Technologies, fabrikant van onder meer Otis-liften, Sikorsky-helikopters en Pratt & Whitney-vliegtuigmotoren, heeft de verwachting voor 2006 gehandhaafd. Voor 2006 verwacht het concern nog altijd een winst per aandeel in de range van USD 3,40-3,55. Door Thomson Financial geraadpleegde marktvorsers gaan uit van USD 3,53 winst per aandeel. Het aandeel daalde 0,8%.

National Semiconductor daalde 2,8%. De chipmaker heeft over het derde kwartaal van 2005/06 een nettowinst behaald van USD 130,1 miljoen. Per verwaterd aandeel steeg de winst van USD 0,21 naar USD 0,37, waar analisten USD 0,32 voorzagen. In het vierde kwartaal ziet National Semiconductor een omzetstijging op kwartaalbasis van 2-4%. De brutomarge loopt naar verwachting licht op.

Sun Microsystems (+4,1%) profiteerde van een opwaardering van de onderneming door Lehman Brothers naar equal weight. De analist ziet kostenbesparingen en een stabilisatie van de omzetgroei.

TiVo-aandelen wonnen zo'n 5%. Het populaire bedrijf boekte een kleiner verlies op kwartaalbasis en zag de omzet stijgen. De leverancier van 'TV on Demand' gaat een nieuwe prijsstructuur invoeren.

Het aantal aanvragen voor ww-uitkeringen is donderdag gestegen en het Amerikaanse handelstekort liep op tot recordhoogte, maar beleggers richtten zich vooral op inflatie-indicatoren als de olieprijs. Die is donderdag met bijna 1% opgelopen, tot een niveau van USD 60,50 per vat.

In de VS werd vandaag nog bekend dat het handelstekort voor goederen en diensten over januari 2006 is beland op USD 68,5 miljard, tegen een tekort van USD 65,1 miljard in de voorgaande maand.

Daarnaast werd duidelijk dat de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de week tot en met 4 maart 2006 met 8.000 zijn gestegen naar 303.000. Economen verwachtten een daling van 4.000.

Verder werden de obligatiemarkten scherp in de gaten gehouden, vanwege de stijgende rendementen en de gevolgen van het rentebeleid. De tienjarige Amerikaanse T-bond steeg 1/32 tot 95-10/32 bij een rendement van 4,76% en voor de euro werd USD 1,1909 betaald, 0,1% minder dan op woensdag.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud