Wall Street eindigt lager door rentevrees

De toonaangevende aandelenindices in New York zijn donderdag lager geeindigd. Beleggers vrezen een nieuwe renteverhoging, als de monetaire beleidsmakers volgende week bij elkaar komen.

(tijd) Terwijl de lange rente opliep, zakten de aandelenbeurzen weg. Tegenvallende data over de wekelijkse ww-aanvragen en de leading indicators konden de stijging van de lange rente niet afremmen en voedden bovendien de negatieve stemming op Wall Street.

Een half uur voor de start van de handel werd bekend dat het aantal wekelijkse ww-aanvragen iets boven verwachting was uitgekomen. Om 16.00 uur werd met een schuin oog gekeken naar de bekendmaking van de leading indicators. In deze tijd van inflatievrees werd met name de geldhoeveelheid-component in de gaten gehouden, die in mei licht terugviel.

De Dow sloot 0,5% lager op 11.019,11 punten, de S&P 500-index verloor 0,5% tot 1.245,61 punten en de Nasdaq daalde met 0,85% tot 2.122,98 punten. De beurs van New York telde 963 stijgers, tegen 1658 dalers. 107 Fondsen noteerden onveranderd.

De tienjarige Amerikaanse T-bond ging 10/32 lager tot 92-12/32, waarbij het rendement met vijf basispunten opliep tot boven de 5,20%. Daarmee kwam de tienjaars rente in de VS op het hoogste niveau in vier jaar tijd.

Voor de euro werd USD 1,2576 betaald, een min van 0,7%. De prijs voor ruwe olie liep licht op naar USD 70,84 per vat.

Van de dertig Dow-fondsen eindigden er zes hoger en gingen er vierentwintig terug. General Motors (+4,1%) stak met kop en schouders boven de andere fondsen uit.

Een manager van de geplaagde autofabrikant liet op een congres in Wenen weten dat zijn onderneming sterke tweedekwartaalresultaten zal publiceren. Het herstructureringsproces verloopt volgens hem uitstekend en General Motors zal zijn toeleveranciers op tijd kunnen betalen.

In februari van dit jaar kondigde 's werelds grootste autoproducent nog extra kostenbesparende maatregelen aan om het tij te keren. Zo leverde bestuursvoorzitter Rick Wagoner de helft van zijn salaris in, werd het dividend gehalveerd en ging het bedrijf zijn zorgplannen voor Amerikaanse gepensioneerden herzien. General Motors leed vorig jaar een verlies van USD 8,6 miljard.

Binnen de blue chip-index stonden ook United Technologies (+0,65%) en Alcoa (+0,5%) in de top drie. MacDonald's (-2,5%), Hewlett-Packard (-2,3%) en Boeing (-2,1%) sloten de rij.

Ook Johnson & Johnson (-1,0%) moest terug. Het fonds had te lijden van berichtgeving in The Wall Street Journal over zogeheten medicinale coronaire stents. Deze miniscule buisjes, die gebruikt worden bij de behandeling van hart- en vaatziekten, zouden volgens recente studies niet effectief zijn en bovendien onveilig. Ook Boston Scientific (-2,5%) moest daardoor inleveren.

Op de beurs in New York liet Novell (+9,2%) zich gelden. Het aandeel van de softwaremaker ging er op vooruit, nadat zowel de bestuursvoorzitter als zijn financiele man de laan uitgestuurd waren. Novell denkt dat nieuw leiderschap de recente koersval van het aandeel kan stuiten.

Een andere softwaremaker, Oracle (-1,4%), zou nabeurs resultaten bekendmaken over het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar. Een week geleden liet Oracle al doorschemeren dat de resultaten aan de bovenkant van de verwachting uit zouden komen.

Grote verliezer in New York was Bed, Bath & Beyond (-6,0%). Het aandeel van Amerika's grootste warenhuis voor onder meer dekbedden en badslippers viel terug, nadat de onderneming bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers de verwachting uitsprak dat de winst dit jaar iets onder de prognoses van analisten zal uitkomen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud