Wall Street eindigt lager na twee winstdagen

De indices in New York zijn woensdag lager de dag uitgegaan, mede door matige berichten over de omzetontwikkeling bij IT-dienstverlener Novell. Verder liepen beleggers niet warm bij de vooruitzichten van farmacieconcern Merck en bleven langs de zijlijn.

(tijd) Een meevallend cijfer over de werkgelegenheid hield de verliezen van de indices beperkt. Verder stond Yahoo in de belangstelling nu het bedrijf heeft besloten de interne structuur te wijzigen.

De werkgelegenheid in de VS buiten de agrarische en overheidssectos is in november met 158.000 banen toegenomen vergeleken met de maand ervoor, zo meldde de Amerikaanse salarisverwerker ADP. Economen gepolst door Bloomberg gingen uit van een toename van de werkgelegenheid met 100.000.

De wekelijkse olievoorraden konden geen verschil maken voor de aandelenindices, maar de koers van fondsen als Exxon Mobil lag wel lager, in reactie op de benzineprijs. Die daalde woensdag 1%.

Bij de slotbel stond de toonaangevende Dow Jones 0,18% lager op 12.309,25 punten. De S&P 500-index moest 0,13% afschrijven tot 1.412,90 en de Nasdaq Composite stond 0,27% in de min op 2.445,86.

Woensdag viel de euro terug, met 0,2% tot USD 1,3288. De tienjarige Amerikaanse T-bond verloor 8/32 tot 97-21/32, bij een yield van 4,46%. De prijs voor ruwe olie daalde USD 0,11 tot USD 62,32.

Binnen de Dow ging Caterpillar (+1,45%) aan kop, gevolgd door Home Depot (+1,4%). Boeing won 0,1% na een order voor 747-toestellen van Lufthansa ter waarde van USD 5,5 miljard. Oliebedrijf Exxon Mobil (-2,2%) en General Motors (-2,55%) eindigden onderin. De Dow telde 13 stijgers en 17 dalers.

Merck (-0,8%) handhaafde zijn winstverwachting voor dit jaar. Het Amerikaanse farmacieconcern gaat nog steeds uit van een winst per aandeel van USD 2,48 tot USD 2,52, exclusief herstructureringen. Analisten gepolst door Thomson voorzagen vooralsnog gemiddeld een winst per aandeel van USD 2,51.

Altera (-0,4%) verlaagde de omzetverwachting voor het lopende kwartaal door tegenvallende verkopen van oudere producten. De onderneming verwacht nu dat de omzet in het vierde kwartaal 5-7% lager zal zijn tegen het derde kwartaal van 2006. Altera ziet de omzet volgend jaar wel weer stijgen.

Novell (-5,4%) maakte voor het fiscale jaar 2007 een omzetoutlook bekend van USD 945-975 miljoen. Analisten gingen vooralsnog gemiddeld uit van minimaal USD 1 miljard. In het vierde kwartaal van het boekjaar dat eindigde in 2006, kwam de voorlopige nettowinst uit op zo'n USD 22,4 miljoen.

Yahoo! verloor 2,1%. Het bedrijf past zijn organisatiestructuur aan en wil zo het hoofd bieden aan de toenemende concurrentie van onder meer de zoeksite Google. Het bedrijf wordt nu opgesplitst in drie divisies die gericht zijn op advertentiewerving, ontwikkeling van nieuwe software en op nieuwe 'tools'. De operationeel directeur van Yahoo!, Dan Rosensweig, zal het bedrijf verlaten.

Citigroup heeft het advies voor het aandeel van videoverhuurbedrijf Blockbuster verlaagd van buy naar hold. De zakenbank verwacht sterke resultaten voor 2007, vanwege operationele verbeteringen, maar deze aanjagers zitten volgens de analist in de koers verwerkt. Blockbuster daalde 0,9%.

Ford verloor 4,2%. Het autobedrijf moest volgens Bloomberg News een eerder aangekondigde emissie van converteerbare obligaties verhogen van USD 3 miljard naar USD 4,5 miljard. Daarnaast zouden de rentecoupon en conversiepremie zijn verlaagd, omdat het schuldpapier nauwelijks van de hand ging.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud