Wall Street eindigt met winst

De aandelenindices op Wall Street zijn met winst gesloten. Nervositeit over de problemen bij twee hedge funds van Bear Stearns verdween in de namiddag gaandeweg. Beleggers toonden zich opgetogen over de gepubliceerde macro-economische statistieken. Die wijzen op een aantrekkende economie in de Verenigde Staten.

(tijd) Het lijkt erop dat de Amerikaanse economie de terugval van het eerste kwartaal heeft verwerkt. Een index van voorlopende indicatoren steeg 0,3 procent in mei. De index houdt onder andere rekening met orders voor consumentengoederen, bouwvergunningen , de S&P 500-index en de werkgelegenheid. Vooral dat laatste is volgens specialisten een sleutelfactor. Economen verhogen hun groeiprognoses en rekenen nu op meer dan 3 procent groei in het lopende kwartaal. Cijfers over de groei van de verwerkende nijverheid in Philadelphia bevestigen hun prognoses.

De Dow Jones eindigde 0,4 procent hoger op 13.545,84 punten. De Nasdaq won 0,65 procent tot 2.616,96 punten, terwijl de S&P-500 0,6 procent steeg tot 1.522,20 punten.

De Dow Jones telde 17 dalers en 13 stijgers. Exxon Mobil ging 2 procent omhoog. Het aandeel profiteerde van de oplopende olieprijs. Woensdag was Exxon Mobil met 3 procent verlies nog de grootste daler binnen de Dow.

In de financiƫle sector herstelde Bear Stearns 2,1 procent nadat het de voorbije dagen op de pijnbank lag. De crisis op de Amerikaanse huizenmarkt dreigt fataal af te lopen voor twee hedge funds van Bear Stearns. De noodlijdende fondsen specialiseerden zich in hypotheekobligaties en schuldinstrumenten met hypotheekleningen als onderpand. Door de moeilijkheden op de markt voor minderwaardige hypotheekleningen staan ze onder zware druk van de schuldeisers. Een van de schuldeisers, JP Morgan Chase, dreigde er zelfs even mee voor 800 miljoen dollar onderpanden te verkopen maar trok die dreiging later in.

Dow Jones zakte 1,1 procent. Pearson, eigenaar van de Financial Times, en General Electric hebben besloten geen bod uit te brengen op het mediabedrijf. Vorige maand legde Dow Jones nog een bod van 5 miljard dollar van News Corp naast zich neer.

Luxottica, de Italiaanse producent van monturen en zonnebrillen, heeft zijn Amerikaanse collega Oakley overgenomen voor 2,1 miljard dollar. Oakley, dat onder andere Lance Armstrong als trouwe klant heeft, steeg 12,6 procent.

Kraft Foods won 6,3 procent. Volgens CNBC heeft miljardair Nelson Peltz een belang van 3 procent in de groep gekocht. Peltz staat bekend als een beleggersactivist en zal naar verwachting druk uitoefenen om een aantal merken te verkopen en de focus op de kaasbusiness te leggen.

De chipproducent Advanced Micro Devices maakte een sprong voorwaarts van 8 procent na een positief analistenrapport.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud