Wall Street eindigt twijfelsessie lager

©BLOOMBERG NEWS

De Europese beurzen boekten dinsdag zeer lichte winsten. Maandag eindigden ze nog zwaar in de plus surfend op een golf van fusie- en overnamenieuws. Vooral de banksector stond positief in de schijnwerpers, nadat BNP Paribas een kapitaalverhoging aankondigde.Op Wall Street sloten de indexen lager, na een stuurloze sessie.

(tijd) - Het eerste Amerikaanse macrocijfer van de dag was beter dan verwacht, het tweede miste de prognoses. Uit de toonaangevende Case-Shiller-index voor de huizenprijzen in juli blijkt dat die huizenprijzen in de lift zitten. Na de tegenvallende verkoopcijfers van eerder deze week, reageerde de markt opgelucht op dit nieuws.

Het tegenvallende cijfer over het consumentenvertrouwen van de Conference Board deed de stemming echter opnieuw in negatieve zin omslaan. Het consumentenvertrouwen in de eurozone is alvast opnieuw verbeterd in september, zo bleek uit cijfers van de Europese Commissie.

De beurzen in New York wisten niet wat aan te vangen met de macrocijfers die eerder op de dag werden gelost. De indexenkozen uiteindelijk voor lichte verliezen.

Brussel

Euronext Brussel twijfelde een ganse dag tussen winst en verlies, en sloot uiteindelijk quasi stabiel af. Solvay was de grootste verliezer in de Bel20.

De financiële waarden presteerden het sterkst. Fortis won 2,6 procent tot 3,15 euro, Dexia won 1,6 procent tot 6,257 euro en KBC schreef er 0,5 procent bij tot 34,61 euro. De Europese bankaandelen (+0,8%) presteerden over het algemeen goed dankzij BNP Paribas. De Franse bank plant een kapitaalverhoging om de overheidssteun terug te betalen.

Umicore ging voor de tweede dag op rij hoger. Het aandeel klom een halve procent tot 20,36 euro. Even won Umicore zelfs 5 procent. De stijging van het aandeel heeft wellicht alles te maken met de cash die de chemie- en farmagroep Solvay in handen krijgt door de verkoop van Solvay Pharma aan het Amerikaanse Abbott Laboratories. Die overname was één van de grote deals die maandag wereldkundig werden gemaakt.

Umicore werd al eerder genoemd als mogelijk overnamedoelwit voor Solvay, als die laatste haar speciaalchemietak zou willen uitbreiden. De materiaaltechnologiegroep kreeg daarenboven een ratingverhoging van het Amerikaanse beurshuis Citigroup van 'houden' tot 'kopen'. Citigroup haalt aan dat het aandeel mogelijk kan profiteren van een herstel van de overnamemarkt. Citigroup plakt een koersdoel van 23 euro op het aandeel.

Europa

De brede Stoxx600-index won uiteindelijk 0,2 procent tot 243,59 punten. Liefst 20 keer dook de sterindex achtereenvolgens in de winst en in de plus.

De banken en verzekeraars hoorden bij de grootste stijgers in Europa. Het Franse BNP Paribas won 2,4 procent tot 57,90 euro. De bankgroep, die eerder dit jaar Fortis Bank overnam, kondigde dinsdagochtend een kapitaalverhoging aan om de Franse staatssteun vanaf oktober terug te kunnen betalen.

Die steun wordt progressief duurder, zodat aandeelhouders ondanks de mogelijke verwatering van hun positie, een snelle terugbetaling als positief nieuws opvatten. BNP Paribas gaat 107,6 miljoen nieuwe aandelen uitgeven aan 40 euro per aandeel.

Ander nieuws in de banksector was het aangekondigde vertrek van twee bestuurders bij de Zwitserse bank UBS (+0,2%). Peter Voser en Sergio Marchionne zullen zich vanaf volgend jaar volledig wijden aan hun taken als gedelegeerd bestuurder bij respectievelijk Royal Dutch Shell en Fiat. UBS noteert nagenoeg stabiel.

Elektronicabedrijf Siemens zorgde voor tegengewicht. Volgens financieel directeur Joe Kaeser is het fiscale jaar 2009 'moeilijk'. Dergelijke commentaren van een bedrijf dat een goede barometer is voor de hele sector, zetten een domper op de hoopvolle berichten van de afgelopen weken dat de economie stilaan weer aantrekt. Siemens verloor 1,7 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud