Wall Street fors lager weekend in

In New York zijn de belangrijkste indices vrijdag met verlies het weekend ingegaan. Een sterkere stijging van de inflatie bracht handelaren in mineurstemming, en deed de hoop op een nieuwe renteverlaging door de Federal Reserve slinken. Dinsdag verlaagde de Federal Reserve de rentevoet met 25 basispunten tot 4,25%.

Volgens cijfers van het Labor Department belandde de inflatie in november op het hoogste niveau in ruim 2 jaar. De consumentenprijzen stegen met 0,8% ten opzichte van een maand eerder, tegen een verwachte toename van 0,6%. Op jaarbasis namen de prijzen met 4,3% toe.

De kerninflatie, de prijzen exclusief voedsel en energie, lag in november op 0,3%, eveneens boven de gemiddelde verwachting van economen. Beleggers verwachtten niet dat de Federal Reserve bij machte is de afzwakking van de economische groei te keren.

Oud Fed-voorzitter Alan Greenspan deed een duit in het zakje door op de nationale radio te zeggen dat hij de kans op een recessie inmiddels op 50% schat. Eerder zette hij nog in op 30% dat de economische groei in de VS tot stilstand komt.

De Dow Jones-index eindigde 1,3%, ofwel 178 punten lager op 13.339,85 punten. De bredere S&P 500 verloor 1,4% op 1.467,95 punten. De technologiezware Nasdaq sloot 1,2% lager op 2.635,74 punten.

Op de obligatiemarkt ging de tienjarige Amerikaanse T-bond 6/32 lager op 100-22/32 bij een yield van 4,02%. Een vat lichte olie werd in New York verhandeld voor USD 91,27, een daling van 1,1%. De euro gaf 1,4% prijs ten opzichte van de dollar tot USD 1,4420.

Binnen de Dow wisten alleen Walt Disney (+0,8%) en Microsoft (+0,3%) winsten op te tekenen, de overige 28 fondsen gingen achteruit. Grootste verliezer was Home Depot (-3,65%), gevolgd door Du Pont (-3,2%).

Citigroup zette de activa en passiva van zijn Structured Investment Vehicles (SIVs) ter waarde van USD 49 miljard terug op zijn balans. Amerika's grootste bank reageerde met deze maatregel op de aankondiging van kredietbeoordelaars Moody's en S&P's dat ze de ratings op uitstaande niet-achtergestelde schulden van de SIV's wilden verlagen.

Ook de nog altijd afgenomen liquiditeit van de markt voor aan de investeringsvehikels gerelateerde producten speelde een rol in de beslissing. S&P liet in een reactie weten zijn rating op Citigroup ongewijzigd te laten. Het aandeel leverde 1% in.

De Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) stemde tegen de vrije verkoop van het anti-cholestorolmedicijn Mevacor van Dow-component Merck (-0,4%). Het was de derde keer dat de FDA de pogingen van Merck om het medicijn zonder recept te kunnen verkopen, tegenhield.

Online-winkel Amazon.com (-3,6%) en Marktplaats.nl-eigenaar eBay (-4,05%) stonden onder druk na verontrustende gegevens van ComScore. Volgens dit onderzoeksbureau waren de verkopen via internet tussen 1 november en 11 december 2007 met 19% gestegen tot USD 20,5 miljard, de traagste groei ooit.

Black & Decker (-8,7%) stelde zijn vooruitzichten neerwaarts bij. De producent van elektronisch handgereedschap verwacht in het vierde kwartaal een winst exclusief items van USD 1,03 per aandeel, tegen een eerdere USD 1,55.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud