Wall Street fors lager

(tijd-nieuwslijn) - Wall Street is vrijdag fors lager de week uitgegaan, waarbij met name techwaarden in de verkoop gingen. Voornaamste boosdoener was de olieprijs, die in New York opnieuw een recordniveau bereikte. Verder drukten ook de tegenvallende vooruitzichten van Microsoft en Amazon.com op het sentiment.

In New York doorbrak de olieprijs vandaag de grens van USD 55 per vat. Aan het einde van de handelsdag werd er 1,4% meer betaald voor een vat ruwe olie op USD 55,22. De twee belangrijkste redenen voor de stijging zijn volgens analisten de aanhoudend sterke vraag vanuit China en de vrees voor een koude winter op het Noord-Amerikaanse continent.

De Dow Jones-index sloot met een verlies van 1,1% op 9.757,81 punten en de S&P500 eindigde 1% lager op 1.095,74 punten. De Nasdaq Composite stond na de slotbel 2,0% lager op 1.915,14 punten. De tienjarige Amerikaanse T-bond ging 7/32 hoger op 100-13/32 bij een yield van 3,95% en voor de euro werd USD 1,2671 betaald, 0,4% meer dan donderdag.

Binnen de Dow Jones gingen drie aandelen hoger en 27 lager.

Grootste daler was Microsoft met een verlies van 3,0% op USD 27,71. De softwareproducent verdiende in het fiscale eerste kwartaal USD 0,27, drie cent onder de eigen verwachting. Microsoft zette wel meer dan verwacht om in het kwartaal, maar de omzetverwachting voor het tweede kwartaal was teleurstellend.

Analisten toonden zich vrijdag kritisch over de resultaten en outlook van Microsoft. Analist Huske van Credit Suisse First Boston stelt dat het bedrijf moeite heeft om haar wereldwijde marktaandeel in de pc-markt vast te houden. De druk op het marktaandeel is vooral het gevolg van toegenomen concurrentie van Linux en illegale kopieen van Windows.

Andere dalers binnen de Dow Jones waren verzekeraar AIG en Walt Disney met verliezen van 2,8% en 2,6%. Aan de andere kant was Caterpillar de grootste stijger met een winst van 0,6%. Gisteren namen beleggers na mooie kwartaalresultaten nog winst in het aandeel. Boeing won 0,4% en Exxon Mobil won 0,1% na de stijging van de olieprijs.

Van alle kwartaalcijfers vielen die van Google in positieve zin op. De internetzoekmachine zag omzet en winst in het derde kwartaal verdubbelen. Analisten toonden zich zeer tevreden over de cijfers: zo verhoogde Prudential het koersdoel en de winst per aandeel-taxaties voor Google. Het aandeel sloot 16,4% hoger op USD 173,94. Daarmee is de beurswaarde van Google sinds de IPO in augustus meer dan verdubbeld.

Minder goed ging het met Amazon.com, dat 11,8% verloor op USD 34,81. De internetretailer rapporteerde een winst per aandeel die een cent onder consensus lag. De omzet viel analisten wel mee, maar de verwachting voor 2005 lag weer onder de consensus. Volgens Amazon is de strategie om te investeren in het gratis versturen van producten een succes. Analisten van Deutsche Bank waren niet onder de indruk van de resultaten en verlaagden het koersdoel naar USD 48.

Broadcom, producent van netwerk- en telecomapparatuur moest 13,3% inleveren tot USD 26,41 na de kwartaalcijfers. Het bedrijf rapporteerde wel een hoger dan verwachte winst en omzet over het derde kwartaal, maar de CEO waarschuwde dat Broadcom de marktverwachtingen voor het vierde kwartaal mogelijk gaat missen. Dat is voornamelijk het gevolg van te hoge voorraden bij afnemers. Volgens Broadcom gaat het om een tijdelijk probleem.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud