Wall Street gaat vooruit

(tijd-nieuwslijn/betten) - In New York weten de belangrijkste aandelenindices maandagmiddag de winsten vast te houden. Het verhandelde volume ligt echter onder het gemiddelde dagvolume. Met het oog op het rentebesluit dinsdagavond houden beleggers hun kruit droog.

Algemeen wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente morgen nog onveranderd zal laten. De toelichting van Fed-voorzitter Alan Greenspan zal echter nauwgezet worden uitgeplozen op nieuwe aanwijzingen voor het toekomstige rentebeleid.

Rond 19.40 uur noteert de Dow Jones-index 0,5% hoger op 10.273,70 punten. De S&P500 stijgt 0,7% tot 1.115,40 punten en de Nasdaq Composite wint 0,8% op 1.934,90 punten. De halfgeleiderwaarden moeten de winsten uit de ochtendhandel weer inleveren. De Philadephia Semiconductor Index, de graadmeter van de chipindustrie, daalt 0,6% tot 440,71 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteert 2/32 lager op 95-31/32 bij een rendement van 4,51%. De euro verliest terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Europese munt daalt 0,4% tot USD 1,1922.

Binnen de Dow staan 24 stijgers tegenover zes dalers. Boeing is de grootste stijger met een winst van 2,6% op USD 43,81. De vliegtuigbouwer kondigde aan het kwartaaldividend te verhogen met drie dollarcent tot USD 0,20. Tevens liet Boeing weten het aandeleninkoopprogramma te hervatten. Altria en Exxon Mobil volgen met een winst van 1,8%. Procter & Gamble weet ondanks een adviesverlaging 0,3% te winnen. Prudential verlaagde het advies overweight naar neutral weight.

IBM en Verizon Communications zijn de grootste dalers met een verlies van 1%. Home Depot daalt 0,9% en Wal-Mart levert 0,7% in.

Op macro-economisch vlak werd vandaag bekendgemaakt dat de ISM Manufacturing Index in april licht is gedaald van 62,5 naar 62,4. Economen hadden gerekend op een lichte stijging tot 62,6. Tevens werd bekendgemaakt dat de bouwuitgaven in maart met 1,5% zijn toegenomen, waar een stijging van 0,3% was verwacht.

De handel zal deze week vooral in het teken staan van enkele belangrijke macro-economische publicaties. Woensdag zal de ISM Non-Manufacturing Index bekend worden gemaakt, gevolgd door de laatste kwartaalgegevens over de arbeidsproductiviteiten en arbeidskosten op donderdag. Vrijdag zal worden uitgekeken naar de werkgelegenheidscijfers over de afgelopen maand.

Adobe Systems heeft de omzet- en winstverwachting voor het tweede kwartaal verhoogd. De softwaremaker voorziet nu een winst per aandeel van USD 0,39-0,44 op een omzet van USD 390-410 miljoen. Eerder werd uitgegaan van een winst per aandeel van USD 0,33-0,39 bij een omzet van USD 365-385 miljoen. Adobe kondigde tevens aan Q-Link Technologies te hebben overgenomen. Een overnameprijs werd niet bekendgemaakt. De overname zal volgens Adobe geen materiele financiele invloed hebben. Het aandeel stijgt 5,1% tot USD 43,60.

Anheuser-Busch verliest 0,3% tot USD 51,08. De Amerikaanse bierbrouwer heeft een 29%-belang genomen in de Chinese Harbin Brewery Group voor circa USD 140 miljoen. Harbin is de op drie na grootste bierbrouwer in China.

Pfizer noteert 0,4% hoger op USD 35,90. Bestuursvoorzitter Hank McKinnell liet vandaag in een interview met de Financial Times weten meer biotechnologiebedrijven te willen overnemen. Het farmaceutische concern wil op deze wijze de pijplijn aanvullen ter compensatie voor het verlopen van patenten op enkele grote medicijnen.

Cisco Systems stijgt 1,7% tot USD 21,26 op een positief analistenrapport. Volgens analisten van Piper Jaffray zal de omzetgroei van het netwerkconcern in het afgelopen kwartaal aan de bovenkant van de verwachting van 1 tot 3% uitkomen. Het effectenhuis ging tot nu toe uit van een omzetgroei van 2%, maar stelt dat een groei van 3 a 4% 'waarschijnlijker' is.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud