Wall Street geeft Fed en co voordeel van de twijfel

Op de beursvloer in New York heerste gisteren twijfel over het initiatief van de centrale banken om de spanning op de financiële markten te verlichten. De beleggers vroegen zich af of Wall Street niet beter af zou zijn met een extra renteverlaging. De indexen sloten toch met winst.

(tijd) - Onder meer de Amerikaanse Federal Reserve, de Europese Centrale Bank, de Bank of Canada en de Bank of England kondigden voorbeurs aan dat ze de handen ineen geslagen hebben. Zo zal de Federal Reserve onder meer een tijdelijk veilingsysteem opzetten waarmee het miljarden dollars in de markt gaat pompen. Dit programma start maandag met een eerste veiling van 20 miljard dollar. De komende weken volgen nog drie veilingen.

De Dow Jones-index sloot 0,3 procent hoger op 13.473,90 punten. De breder samengestelde S&P500-index dikte met 0,6 procent aan tot 1.486,60 punten. De technologiezware Nasdaq ging 0,7 procent vooruit tot 2.671,14 punten.

Binnen de Dow sloot het telecombedrijf AT&T af als leider met een winst van 5,7 procent tot 41,71 dollar. Dinsdag koerste AT&T al 4 procent hoger na de aankondiging van een aandeleninkoop voor 15,2 miljard dollar en een verhoging van het dividend met 13 procent.

De grootste daler in de hoofdindex was Citigroup (-5,3% tot 31,47 dollar), de grootste bank van de Verenigde Staten. De pas benoemde gedelegeerd bestuurder Vikram Pandit gaat de onderneming helemaal doorlichten op uitgaven en productiviteit.

Sectorgenoot Bank of America leverde 2,7 procent in tot 43,43 dollar na uitspraken van bestuursvoorzitter Ken Lewis. Hij verwacht dat de resultaten in het vierde kwartaal van 2007 ‘teleurstellend’ zullen zijn. Lewis denkt wel dat er een winst zal worden geboekt in het lopende kwartaal.

Ook Wachovia (-3,4% tot 40,53 dollar) lag onder druk. De zakenbank verwacht haar stroppenpot voor slechte leningen in het vierde kwartaal te moeten vergroten tot zo’n 1 miljard dollar, zo blijkt uit een melding bij de beurswaakhond.

Ford, ’s lands op een na grootste autoproducent, won 1,3 procent tot 7,06 dollar. De Financial Times meldde dat de onderneming deze week bekendmaakt wie de voorkeur krijgt om de luxeautomerken Jaguar en Land Rover over te nemen.

De kantoorartikelenhandelaar Office Depot werd 11,5 procent teruggezet tot 15,04 dollar, en was daarmee de grootste verliezer binnen de S&P500. Het bedrijf verwacht een ‘aanhoudende erosie’ van de resultaten in het vierde kwartaal als gevolg van een afnemende vraag bij ondernemingen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud