Advertentie

Wall Street gelooft in plan-Obama

Het Obama-effect kwam met een dag vertraging op Wall Street. (foto: photonews)

De Amerikaanse aandelen herstelden deels van de zware klappen op dinsdag. De financiële waarden zetten de toon dankzij speculatie dat het herstelplan van president Obama de banken terug op de been zal krijgen. IBM werd beloond voor sterke resultaten én prognoses.

(tijd) - Barack Obama zat woensdag samen met zijn economisch team om een laatste stand van zaken op te maken van de Amerikaanse economie en om de laatste ontwikkelingen van het herstelplan van om en bij de 800 miljard dollar te bekijken.

Obama’s kandidaat voor de post van minister van Financiën, Timothy Geithner, verklaarde ondertussen in het Congres dat de reactie van de overheid binnen enkele weken mag worden verwacht. De zinsnede deed de markten meteen vrezen dat het ‘alomvattende’ herstelplan pas  midden februari of zelfs pas in maart zouden worden gelanceerd. Even liepen de openingswinsten van ruim 1 procent wat terug.

Beleggers focusten echter snel terug op de inhoud van het plan. De meeste waarnemers verwachten dat minstens 50 miljard dollar wordt aangewend om de gedwongen verkopen van huizen te beteugelen, het kapitaal van de banken te versterken en de toxische producten aan te pakken.

De Dow Jones sloot uiteindelijk 3,5 procent hoger op 8.228,10 punten. Dinsdag verloor de sterindex 4 procent. De S&P500 en de Nasdaq Composite trokken respectievelijk 4,3 en 4,6 procent hoger.  

De financials, de grootste verliezers van dinsdag, verzamelden de grootste winsten. Citigroup (+31,1%), Bank of America (+31%) en JPMorgan Chase (+25,1%) vulden de top drie van de Dow Jones. Het bankentrio maakte daarmee de immense verliezen van dinsdag meer dan goed.

Citigroup, dat in november 20 miljard dollar kreeg toegestopt van de overheid, verlaagde zijn dividend van 16 tot 1 cent per aandeel om te voldoen aan de richtlijnen van de reddingsoperatie.  

Beleggers zagen zich verder gesteund door de sterke vierdekwartaalcijfers van informaticadienstengroep IBM. De groep verraste bovendien met sterke vooruitzichten voor 2009. Het aandeel schoot 11,5 procent hoger.

General Motors
kleurde bijna de hele sessie rood, maar sloot uiteindelijk 0,9 procent hoger . De autofabrikant zag zijn verkopen in 2008 meer dan 11 procent afkalven tot 8,35 miljoen wagens. GM  verwacht overigens dat de verkopen van de totale Amerikaanse automarkt deze maand onder de grens van 10 miljoen voertuigen zullen duiken. Dat zou het laagste cijfer zijn in 26 jaar.     

SR

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud