Wall Street: GM onderuit

(tijd-nieuwslijn) - Na een rusteloze sessie doken de graadmeters in New York maandag in het rood. Boosdoener was General Motors. Het auto-aandeel kelderde, nadat het getroffen werd door een reeks slechte tijdingen.

De toonaangevende indices in New York bewogen zich gedurende de dag in een zig-zag koers. Aan de vooravond van het cijferseizoen en een week vol economische data konden beleggers maar moeilijk kiezen tussen de aanstaande derdekwartaalresultaten, inflatievrees of het nieuws van de dag.

De Dow Jones verloor uiteindelijk 0,5% tot 10.238,76 punten. De Nasdaq Composite sloot 0,55% lager op 2.078,92 en de breed samengestelde S&P 500-index daalde met 0,7% tot 1.187,33. De obligatiemarkt was dicht. De euro leverde 0,5% in op 1,2065. Op de olietermijnmarkt in New York steeg de olieprijs met 0,6% tot USD 62,19 per vat.

De beproeving die General Motors maandag moest ondergaan, begon al in het weekeinde. Delphi, Amerika's grootste producent van auto-onderdelen, vroeg uitstel van betaling aan. Wekenlang was geprobeerd om het bedrijf, tot enkele jaren terug een dochter van General Motors, van de ondergang te redden.

General Motors kwam daarop zelf met het bericht dat een bankroet van Delphi het autoconcern een schadepost kan opleveren van zo'n USD 11 miljard. Die schade vloeit voort uit contractverplichtingen die General Motors, als voormalige werkgever van de Delphi-medewerkers, nog heeft naar de vakbonden.

Daarop verlaagde Banc of America het advies voor het aandeel General Motors van neutral naar sell. De bank stelt in een rapport dat het dreigende faillissement van Delphi het autoconcern ook dichter bij de rand van de afgrond brengt. Volgens Banc of America is de kans op een bankroet van General Motors toegenomen van 10% tot 30%. Het koersdoel is verlaagd van USD 31 tot USD 18.

Meteen na opening van de beurs kelderde het aandeel General Motors. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's maakte vervolgens bekend de kredietwaardigheid van het bedrijf, dat al een junk-status genoot, nog verder te verlagen. Het aandeel zakte daarop nog verder weg tot een slotstand van USD 25,48, een daling van 9,9%. De omzet bedroeg meer dan vijf maal het tiendaags gemiddelde.

De Dow Jones telde op de slotbel twintig verliezers, tegen tien winnaars. Bovenin eindigde Merck, dat 4,1% won tot USD 26,90. Het aandeel steeg nadat er door de Amerikaanse regering een oproep was gedaan tot een verhoging van de productie van griepvaccins. Men vreest een wereldwijde uitbraak van een menselijke variant van de vogelgriep, die in Zuid-Oost Azie al aan zestig mensen het leven heeft gekost.

Tot de grootste stijgers behoorden ook het chemiebedrijf Du Pont (+1,2%), Wal-Mart (+1,2%) en IBM (+0,9%). 'Big Blue' ontsnapte aan de malaise in de technologiesector door een opwaardering van hold naar buy van Citigroup. De bank ziet IBM gestaag marktaandeel winnen in de server-business.

De slechte stemming in de techsector werd veroorzaakt door Xilinx. De grootste maker van programmeerbare halfgeleiders ter wereld verlaagde de omzetverwachting voor het fiscale tweede kwartaal van 2005/06, dat eindigt in september. Xilinx verloor ruim 16% tot USD 22,77 en sleurde fondsen al Texas Instruments (-1,9%) en Intel (-1,7%) mee. De Philadelphia Semiconductor Index sloot zelfs 3,2% lager op 446,16.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud