Wall Street: gunstig macrocijfer zet indices hoger

(tijd-nieuwslijn/betten) - In New York zijn de belangrijkste graadmeters hoger aan de week begonnen. Een gunstig indexcijfer met betrekking tot de industriële activiteit in de regio New York zorgt volgens marktpartijen voor een positieve impuls. Beleggers zouden in de gestegen Empire State-index de verwachting bevestigd zien dat het tweede halfjaar van 2003 economisch beter zal verlopen.

Rond 16.45 uur gaat de Dow Jones-index 1,2% hoger naar 9.230,23. De S&P500 wint 1,3% tot 1.001,74 en de Nasdaq Composite dikt ook 1,3% aan tot 1.647,56.

Van de dertig Dow-fondsen gaat alleen AT&T lager; het telecomfonds zakt met 0,1% naar USD 20,83. Xerox en Hewlett-Packard noteren onveranderd. Bij de stijgers gaat hamburgerconcern McDonald's aan kop (+2,1% naar USD 21,90), gevolgd door Home Depot (+1,6% naar USD 34,09) en Boeing (eveneens +1,6% naar USD 35,89).

Boeing liet eerder weten te verwachten dat luchtvaartmaatschappijen USD 1,9 biljoen in nieuwe commerciële vliegtuigen zullen investeren, wat gelijk staat aan de levering van ruim 24.000 toestellen de komende twintig jaar. De Amerikaanse vliegtuigbouwer krijgt waarschijnlijk een order vanuit de Verenigde Arabische Emiraten, die moet worden bevestigd op de luchtvaartshow bij Parijs.

General Electric stijgt met 0,7% naar USD 30,86. Het concern heeft een vierjarige overeenkomst bereikt met twee grote werknemersorganisaties over onder meer lonen en pensioenen van zijn werknemers.

In de technologiehoek verlaagde Lehman Brothers het advies voor de sector van overweight naar neutral. Een analist van Merrill Lynch stelde het advies voor de hardwaresector neerwaarts bij naar underweight, terwijl hij dat voor de softwaresector verhoogde naar equal weight. Soundview Technologies stelde het advies voor Yahoo! opwaarts bij van neutral naar outperform. Nasdaq-component Yahoo! wint 5,2% tot USD 30,20.

In de oliesector kregen onder meer BP en Exxon Mobile vandaag een adviesverlaging van Deutsche Bank te verwerken. Het advies voor het Brits-Nederlandse Koninklijke Olie werd opwaarts bijgesteld. Het aandeel Exxon Mobile wint evenwel 0,6% tot USD 38,16.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud