Wall Street haalt net zwarte cijfers

Op Wall Street zijn de belangrijkste aandelenindices dinsdag hoger geeindigd. Na een overwegend roodgekleurde handelsdag zette een sprintje aan het eind van de dag de indices weer in de plus.

(tijd) De handel was voortvarend van start gegaan dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers van onder meer Coca-Cola, maar in de loop van de dag sloeg de stemming om. De spanningen in het Midden-Oosten en zorgen over inflatie drukten opnieuw stempel op de handel.

De producentenprijzen in de VS, inclusief voeding en energie, stegen in juni met 0,5% op maandbasis, terwijl economen hadden gerekend op een toename van 0,3%. Het cijfer voedde de speculatie dat de Federal Reserve door zal gaan met zijn renteverhogingen.

Exclusief voeding en energie belandden de prijzen afgelopen maand overigens exact op consensus. De zogeheten core-index voor producentenprijzen (PPI) steeg met 0,2% ten opzichte van de maand daaraan voorafgaand.

De Dow Jones eindigde een half procent hoger op 10.799,23 en de S&P steeg 0,2% tot 1.236,86. De technologiezware Nasdaq won 0,3% tot 2.043,23. Op de obligatiemarkt stond de tienjarige Amerikaanse T-bond aan het eind van de dag 15/32 lager op 92-31/32 bij een rendement van 5,12%.

Voor de euro werd USD 1,2509 betaald, 0,1% minder dan op maandag. De prijs voor een vat ruwe olie noteerde 2,3% lager op USD 73,54.

In de Dow Jones eindigden slechts zes fondsen lager. De lijst van stijgers werd aangevoerd door Intel en Honeywell, die beiden 2% stegen, gevolgd door Coca-Cola, dat 1,9% won op USD 43,51. De fabrikant van de gelijknamige priklimonade heeft in het tweede kwartaal van dit jaar het volume met 4% zien stijgen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Met name opkomende markten als Brazilie, China en Rusland zorgden voor de volumestijging. Vooral Latijns-Amerika was als opkomende markt sterk, aldus bestuursvoorzitter Neville Isdell. In Europa verbeterde het resultaat.

United Technologies kon 1,8% bijschrijven tot USD 59,02. De maker van onder meer Otis-liften, Sikorsky-helikopters en Pratt & Whitney-motoren heeft voor de tweede keer de winstverwachting voor 2006 verhoogd. Voor geheel 2006 voorziet United Technologies nu een winst per aandeel van USD 3,55-3,65, waar het bedrijf eerder uitging van USD USD 3,50-3,60.

Bij de dalers onder de blue chips was Johnson & Johnson (J&J) te vinden, dat 0,5% inleverde op USD 60,57. De fabrikant van gezondheidsproducten zag de omzet in het tweede kwartaal stijgen met 4,7% tot USD 13,6 miljard. Het was het derde kwartaal op rij dat de omzet met minder dan 5% toenam.

Ook Merrill Lynch moest terrein prijsgeven, ondanks hoger dan verwachte tweedekwartaalcijfers. Per verwaterd aandeel steeg de winst van USD 1,14 tot USD 1,63 terwijl analisten hadden gerekend op een winst van USD 1,52 per aandeel.

De kwartaalomzet steeg met 29% tot USD 8.158 miljoen, de hoogste kwartaalomzet ooit. Analisten gingen gemiddeld uit van een omzet van USD 7.535 miljoen. Merrill verloor 1,2% op USD 67,44.

Detailhandelsbedrijf Target eindigde 4,5% lager op USD 45,40. Het concern verlaagde maandagavond zijn verwachting voor de vergelijkbare winkelomzet; verkopen van winkels die langer dan een jaar open zijn. De stijging in juli zal volgens het detailhandelsbedrijf ongeveer 3% tot 4% bedragen, tegen een eerdere prognose van 4% tot 6%.

Nortel noteerde 5,6% hoger op USD 2,07 nadat de Canadese producent van telecomuitrusting een samenwerking met Microsoft aankondigde in de sector van de communicatie in de arbeidsomgeving. Over een periode van vier jaar kan de samenwerking een miljard dollar opbrengen, zo raamt Nortel. Microsoft steeg 1% tot USD 22,71.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud