Advertentie

Wall Street hoger door overnamenieuws

De toonaangevende graadmeters in New York zijn maandag zonder uitzondering hoger gesloten. Een stroom aan fusie- en acquisitienieuws veroorzaakte een positieve stemming op de beursvloer. Daarnaast stutte speculatie over het rentebeleid van de Federal Reserve het sentiment. Marktpartijen denken dat de Fed aanstaande woensdag de rente op het huidige niveau van 5,25% zal handhaven, maar daarna zal verlagen. Het zette de zorgen over risicovolle hypotheken, de zogenaamde subprime mortgages, die afgelopen week koersen sterk onder druk wisten te zetten, voor even opzij.

(tijd) De Dow Jones-index sloot uiteindelijk 1% hoger op 12.226,17 punten. De S&P 500-index won 1,1% tot 1.402,06 punten. Schermenbeurs Nasdaq eindigde met een plus van 0,9% op 2.394,41 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde 4/32 lager op 97-4/32, bij een rendement van 4,55%. De euro daalde 0,06% ten opzichte van de dollar op 1,3296. De olieprijs zakte in New York met 0,9% tot USD 56,59.

Op macro-economisch kwam de NAHB Housing Market Index van de National Association of Home Builders (NAHC) lager uit dan economen hadden voorzien. De index belandde in maart op 36 punten, terwijl 38 punten was voorzien. In februari kwam de graadmeter nog uit op 40 punten. De data geeft het vertrouwen van bouwers van eensgezinswoningen weer.

Van de dertig Dow-fondsen stonden alleen General Motors (-0,3%) en Intel (-0,2%) op de slotbel in de min. De overige 28 aandelen noteerden hoger. De lijst van winnaars werd aangevoerd door Microsoft en Exxon Mobil, met plussen van 1,8%.

Clayton Dubilier & Rice en andere investeerders kopen het Amerikaanse ServiceMaster voor USD 5,5 miljard, inclusief zo'n USD 940 miljoen aan schuld. ServiceMaster levert diensten voor het onderhoud van landschappen, huizen en kantoren. ServiceMaster won 12,5% tot USD 15,15

Ander overnamenieuws is er rondom Quanta Services (+0,12% tot USD 24,67), dat meldt overeenstemming te hebben bereikt tot de koop van InfraSource Services, voor USD 1,26 miljard. Beide ondernemingen zijn actief in de infrastructuursector.

Hercules Offshore (-4,7%) neemt sectorgenoot Todco over voor in totaal USD 2,3 miljard in aandelen en contanten. De Amerikaanse dienstverlener voor de olie-industrie biedt 0,979 aandeel Hercules en USD 16,00 in contanten voor elk aandeel Todco. De overname zal naar verwachting in het midden van dit jaar worden afgerond.

Ook in de oliesector maakte ConocoPhillips bekend dat Dong Energy, het Deense olie- en gasbedrijf, USD 300 miljoen zal betalen voor het Deense onderdeel van ConocoPhillips. Het aandeel van ConocoPhillips won 0,5% tot USD 65,65.

Community Health Systems, een ziekenhuis-exploitant, is volgens The Wall Street Journal dichtbij een overeenkomst met Triad Hospitals. De overeenkomst zou, zo stelt de krant, het bod van USD 4,5 miljard van een groep private investeerders kunnen blokkeren. Het aandeel sloot 5,5% lager op USD 34,78.

DaimlerChrysler wint dan 4,4%. Het aandeel van de autoproducent kreeg een adviesverhoging van zakenbank Goldman Sachs te verwerken, van sell naar neutral.

Lockheed Martin steeg 1,2% tot USD 98,97. De onderneming maakte bekend een contract ter waarde van USD 376 miljoen te hebben gesloten met het 'US Army Aviat

Nortel Networks verloor 3,3% tot USD 26,15. Afgelopen vrijdag maakte de onderneming bekend dat het in 2007 een omzet verwacht die vlak tot licht lager zal uitkomen dan in 2006, onder meer door de verkoop van de UMTS-divisie aan Alcatel-Lucent.

Walt Disney (+1,4% tot USD 34,09) meldde eveneens vrijdag dat het een onderzoek naar optiefraude bij Pixar heeft afgerond. Het bedrijf concludeerde dat opties geantidateerd waren, maar dat geen enkel persoon die op dit moment bij de onderneming werkzaam is, zich hiermee heeft beziggehouden.

Overigens verloor Accredited Home Lenders, verstrekker van al dagenlang in de belangstelling staande risicovolle hypotheken, 17,9% tot USD 8,95. Het aandeel sloot afgelopen vrijdag nog 17,5% hoger, na eerder in de week forse verliezen te hebben geleden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud