Wall Street hoger na meevallende macrodata

De grote aandelenindices in New York zijn dinsdag licht hoger de dag uitgegaan. Investeerders reageerden gematigd positief op een minder dan verwachte stijging van de arbeidskosten en een plotselinge toename van de inkoopmanagersindex voor de dienstensector.

(betten) Verder kregen investeerders te maken met een gemengde rapportage van huizenbouwer Toll Brothers over de stand van de huizenmarkt en beheerste een grote obligatie-uitgifte van Ford het nieuws.

Gedurende de handelsdag bleek dat de inkoopmanagers van de Amerikaanse dienstensector in de maand november veel optimistischer waren dan verwacht. De zogeheten ISM Non-Manufacturing Index van het Institute of Supply Management (ISM) kwam uit op 58,9, tegen een verwachting in de markt van 55,5.

Ook werd duidelijk dat de Amerikaanse arbeidskosten in het derde kwartaal van 2006 met 2,3% zijn opgelopen. De toename was echter minder groot dan economen hadden verwacht. Zij gingen uit van een stijging van 3,5%. De arbeidsproductiviteit liep in dezelfde driemaandsperiode op met 0,2%.

Bij de slotbel stond de toonaangevende Dow Jones 0,4% hoger op 12.331,60 punten. De S&P 500-index kon 0,4% bijschrijven tot 1.414,76 en de Nasdaq Composite eindigde 0,2% in de plus op 2.452,38.

Dinsdag viel de euro weer wat terug, met 0,1% tot USD 1,3324. De tienjarige Amerikaanse T-bond daalde met 4/32 tot 97-29/32, bij een yield van 4,42%. De olieprijs in New York eindigde op USD 62,40 per vat, bijna op hetzelfde niveau als een dag eerder.

Binnen de Dow Jones ging Coca Cola (+2,5%) aan kop, gevolgd door Disney (+2,3%). Aluminiumproducent Alcoa (-1,1%) en Verizon (-0,8%) eindigden onderin. De Dow Jones telde 18 stijgers en 12 dalers.

Walt Disney koopt North American Sports Network, in Nederland via digitale televisie te ontvangen, voor een onbekend bedrag van een investeringsmaatschappij en het Ierse Setanta Sport Holdings. De zender wordt overgenomen door Disney's sportnetwerk ESPN, met als doel uit te breiden in Europa.

Toll Brothers, de grootste bouwer van luxe huizen in de Verenigde Staten, denkt dat na vijftien maanden vertraging in de markt de bodem in zicht is. Voor 2006/07 verwacht het concern een winst per aandeel van USD 1,58-2,08, waar analisten uitgaan van USD 2,30. Het aandeel steeg 3%.

Ford (-2,7%) wil voor USD 3 miljard dertigjarige converteerbare obligaties uitgeven. Verder wil het bedrijf een greenshoe-optie van maximaal USD 450 miljoen extra aan obligaties toekennen aan de begeleidende banken. De totale opbrengst wordt gebruikt voor algemene bedrijfsdoeleinden.

Kroger, dinsdag 5,2% hoger, heeft de verwachting voor de groei van de winst per aandeel in 2006 verhoogd van 6-8% naar 8-10%, waarbij het bedrijf mikt op de bovenkant van deze range. De winst steeg in het fiscale derde kwartaal tot USD 214,7 miljoen. Vooruitkijkend stelt de retailer voor het vierde kwartaal een identieke omzetgroei te voorzien van meer dan 5%, exclusief brandstof.

Ten slotte neemt IBM het Nederlandse beveiligingssoftwarebedrijf Consul Risk Management over. Consul, opgericht in 1986, is een private onderneming. Een overnamebedrag is niet vrijgegeven. IBM verwacht de acquisitie in het eerste kwartaal van 2007 af te ronden. Het aandeel voegde 1% toe.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud