Wall Street hoger van start

(tijd-nieuwslijn) - In New York zijn de belangrijkste aandelenindices donderdag licht hoger van start gegaan. In de technologiesector wordt nog gewacht op de kwartaalresultaten van Dell Computer die nabeurs bekend worden gemaakt.

Rond 16.30 uur noteert de Dow Jones-index 0,3% hoger op 10.413,28 punten. De S&P500 wint eveneens 0,3% tot 1.166,72 punten en de Nasdaq Composite stijgt 0,4% tot 2.042,10 punten. Aangezien de Amerikaanse obligatiemarkt gesloten is zullen er vandaag geen macro-economische cijfers bekend worden gemaakt. De euro wint licht terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Europese munt stijgt 0,1% tot USD 1,2903. De olieprijs daalt in New York met 86 dollarcent tot USD 48,00.

Binnen de Dow houden de stijgers en dalers elkaar in evenwicht. Intel is met een plus van 1,2% tot USD 23,14 de grootste stijger. Het bestuur van Intel heeft Paul Otellini benoemd tot de nieuwe chief executive officer (CEO).

Otellini is momenteel president en chief operating officer (COO) bij de Amerikaanse chipmaker. Hij zal Craig Barrett vervangen, die op zijn beurt een transfer maakt naar de functie van 'chairman'. De huidige chairman, Andrew Grove, stapt uit het bestuur, maar zal een adviserende functie richting het topmanagement gaan bekleden.

Coca-Cola is de grootste daler met een verlies van 2,4% tot USD 40,20. De frisdrankfabrikant heeft de omzet- en winstdoelstellingen voor de lange termijn verlaagd. Het concern gaat nu uit van een hoge enkelcijferige winstgroei op lange termijn. Eerder was dat 11% tot 12%. De verkoopvolumes zullen jaarlijks 3% tot 4% toenemen, vergeleken met de eerdere verwachting van 5% tot 6%. Het operationeel resultaat zal 6% tot 8% stijgen.

Bovendien zal Coca-Cola jaarlijks USD 350 miljoen tot USD 400 miljoen extra investeren in marketing, communicatie en innovatie. Voor 2004 bevestigt het bedrijf de eerdere verwachting voor de winst per aandeel. Voor 2005 worden blijvend zwakke resultaten verwacht in Noord-Amerika en Duitsland.

Dell stijgt 0,9% tot USD 37,17. De computermaker rapporteert donderdag nabeurs de resultaten over het derde kwartaal. Analisten voorzien een stijging van de winst per aandeel van USD 0,26 naar USD 0,33.

PeopleSoft verliest 2,3%. De softwareproducent heeft het verhoogde overnamebod van branchegenoot Oracle opnieuw afgewezen. Op 1 november verhoogde Oracle het bod op PeopleSoft van USD 21,00 naar USD 24,00 per aandeel. Volgens Oracle was dit het 'beste en definitieve bod'. Oracle probeert PeopleSoft al sinds juni 2003 in te lijven. De Raad van Bestuur van PeopleSoft heeft het bod unaniem afgewezen en raadt aandeelhouders aan om dit ook te doen. Volgens de onderneming is het bod van Oracle te laag en reflecteert het niet de werkelijke waarde van het bedrijf.

Oracle heeft aangekondigd dat het 'definitieve' bod tot vrijdag 19 november 2004 geldig is. Als er dan geen meerderheid van de aandelen is aangeboden zal Oracle het bod intrekken. Oracle daalt 3,4%.

Target levert 1,6% in. De retailer rapporteerde over het derde kwartaal een winst uit voortgezette activiteiten van USD 0,37 per aandeel op een omzet van USD 10,91 miljard. Analisten hadden een winst per aandeel van USD 0,38 verwacht op een omzet van USD 10,85 miljard.

In de chipsector verlaagde UBS het advies voor National Semiconductor van buy naar neutral als gevolg van de verlaging van de omzetverwachting door het bedrijf. Het aandeel verliest 1,3%. Merrill Lynch verhoogde daarentegen het advies voor chipmaker Advanced Micro Devices van neutral naar buy. Het effectenhuis verwacht dat AMD de winstmarges en het marktaandeel ten opzichte van concurrent Intel voor tenminste nog een jaar kan uitbreiden. AMD stijgt 2,95%.

Credit Suisse First Boston verhoogde het advies voor radio chipmaker RF Micro Devices van underperform naar neutral. De sterkte van Nokia, de grootste klant van RF Micro Devices, is volgens het effectenhuis niet in de koers verwerkt. Het koersdoel is verhoogd naar USD 7,00. Het aandeel wint 4%.

Starbucks daalt 1,2%. De koffieketen rapporteerde woensdag nabeurs een winst over het vierde kwartaal van 2003/04 van USD 0,25 per aandeel op een winst van USD 1,45 miljard. Analisten hadden eveneens gerekend op een winst per aandeel van USD 0,25. De omzet kwam USD 200 miljoen hoger uit dan voorzien. De verwachting voor het lopende boekjaar viel echter tegen. Starbucks voorziet in het fiscale jaar 2005 een winst per aandeel van USD 1,12-1,15, waar analisten hadden gerekend op USD 1,16.

Videoverhuurketen Blockbuster heeft concurrent Hollywood Entertainment Group laten weten bereid te zijn een bod van USD 700 miljoen, of USD 11,50 per aandeel, uit te brengen, zo meldt The Wall Street Journal. Het bod van Blockbuster overtreft het bod van USD 10,25 per aandeel van investeringsmaatschappij Leonard Green & Partners. Indien het bod slaagt zal Blockbuster bijna de helft van de verhuurmarkt controleren. Blockbuster wint 4,5% en Hollywood Entertainment stijgt 10,6%.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud