Advertentie

Wall Street hoger

(tijd-nieuwslijn) - In New York staan de belangrijkste aandelenindices dinsdag tussentijds hoger, na een aarzelende start van de dag. Veel is er echter niet te beleven: de markt wacht op het rentebesluit van de Federal Reserve, dat om 21.15 uur Nederlandse tijd bekend wordt gemaakt.

De Fed zal naar alle waarschijnlijkheid bekendmaken dat de zogeheten Fed funds rate met 25 basispunten wordt verhoogd naar 4,75%. Dit zou de vijftiende opeenvolgende renteverhoging betekenen sinds juni 2004.

Beleggers zijn vooral benieuwd naar eventuele toekomstige renteverhogingen, en het tempo waarin zij worden doorgevoerd. Belangrijker dan het besluit zelf is dan ook de bijbehorende toelichting van Fed-gouverneur Ben Bernanke.

Nu alle ogen hierop zijn gericht werd de index voor het consumentenvertrouwen over maart voor kennisgeving aangenomen. De index kwam wel hoger uit dan was voorzien: op 107,2 waar gerekend was op 101,5.

Rond 20.10 uur noteert de Dow Jones 0,1% hoger op 11.261,96 en stijgt de S&P 0,2% naar 1.304,22. De Nasdaq tekent een winst op van 0,4% tot 2.323,76. De tienjarige Amerikaanse T-bond daalt 7/32 tot 95-11/32 bij een rendement van 4,76% en voor de euro wordt USD 1,2075 betaald, 0,5% meer dan op maandag.

In de Dow staan rond 20.15 uur achttien fondsen hoger, tien lager en blijven er twee steken op het slot van maandag. Grootste stijgers zijn Honeywell (+1,5%), Alcoa (+1,3%) en General Motors (+1,2%).

Vandaag is GM gestart met het ontslaan van honderden medewerkers in de VS, als onderdeel van het herstructureringsprogramma. Naar verwachting gaat de autofabrikant in de loop van het jaar meer ontslagen aankondigen.

Pfizer gaat bij de dalers aan kop met een verlies van 1% tot USD 25,55. De medicijnproducent moet voor de rechter verschijnen. Pfizer wordt ervan beschuldigd dat het zijn populaire cholestorolmedicijn Lipitor aan een grotere groep patienten heeft aanbevolen dan is toegestaan.

Citigroup stijgt een half procent tot USD 47,87. Citigroup en de National Bank of Greece strijden momenteel om een controlerend belang in een Turkse Bank, zo meldt The Wall Street Journal. De transactie zou een waarde hebben van zo'n USD 5 miljard.

Eli Lilly moet 3,6% inleveren op USD 56,57 nadat de medicijnfabrikant adviesverlagingen kreeg van zowel Merrill Lynch als Friedman Billings Ramsey. Merrill verlaagde het advies naar neutral en Friedman Billings van marketperform naar underperform.

Volgens Merrill heeft het product Cymbalta moeite marktaandeel te winnen ondanks promotionele inspanningen en Friedman stelt dat het bedrijf druk blijft ondervinden van vier grote product-franchises met teruglopende groei, een trage pijplijn en nieuwe concurrentie in de diabetes en depressiemarkten.

Tiffany & Co maakte vierdekwartaalcijfers bekend die boven verwachting van analisten uitwkamen, maar stelde dat de resultaten in het eerste kwartaal onder de huidige verwachtingen van analisten zullen uitkomen.

Volgens de juwelier is de vergelijkbare omzet - winkels die tenminste een jaar open zijn - internationaal sterker dan verwacht, maar is deze omzet in de VS 'bescheiden lager'. Het aandeel daalt 0,8% tot USD 38,20.

Ciena stijgt 5,5% tot USD 5,52 nadat het communicatienetwerkbedrijf genoemd werd door analisten als een mogelijke fusiekandidaat in de consolidatie in de industrie.

Lennar Corp, de op twee na grootste huizenbouwer in de VS, rapporteerde hoger dan verwachte eerstekwartaalcijfers en stelde daarbij dat nieuwe opdrachten met 4% zijn gestegen. Daarmee doet het bedrijf het beter dan zijn concurrenten, die juist met dalende orders kampen. Lennar staat 1,7% hoger op USD 61,32.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud