Wall Street houdt stijgende lijn vast

De toonaangevende aandelenindices in New York hebben woensdag wederom hogere slotstanden neergezet. Het was de vierde dag op rij dat Wall Street de dag met winst afsloot.

(tijd) Van richttinggevend nieuws was woensdag eigenlijk geen sprake. Beleggers bleven in de ochtendhandel nog aan de zijlijn staan, maar gebruikten onder andere de meevallende resultaten van Lehman Brothers om toch weer in te stappen.

De zakenbank zag zijn winst in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar uitkomen op USD 916 miljoen, vergeleken met USD 879 miljoen vorig jaar. Dat kwam neer op USD 1,57 per aandeel, waar analisten gepolst door Thomson Financial gemiddeld uitgingen van USD 1,49. Lehman Brothers won 3%.

De resultaten van collega-bank Goldman Sachs hadden dinsdag al gezorgd voor een rally in New York. De toonaangevende Dow Jones-index eindigde toen met bijna 11.450 punten op het hoogste niveau in vier maanden.

Woensdag liep de Dow Jones nog verder uit en zette een eindstand neer van 11.543,32 punten, een stijging van 0,4%. De breed samengestelde S&P 500-index klom ook met 0,4% naar 1.318,05 en de technologiezware Nasdaq Composite won 0,5% tot 2.227,67.

De lange rente zette zijn daling van dinsdag voort. De tienjarige Amerikaanse T-bond steeg daarbij met 2/32 tot 95-19/32, bij een rendement van 4,75%. De obligatiemarkt scheen weinig last te hebben van een onverwacht scherpe stijging van de wekelijkse hypotheekaanvragen. Voor de euro werd USD 1,2689 betaald, bijna net zoveel als een dag eerder.

Een vat ruwe olie was op de olietermijnmarkt van New York ruim USD 64 waard, een stijging van 0,5%. Een scherper dan verwachte daling van de wekelijkse voorraden ruwe olie, alsmede van de voorraden benzine, dreef de olieprijs iets op.

De Dow Jones telde 21 stijgers, tegen negen dalers. Boeing (+2,8%), Alcoa (+2,2%) en Caterpillar (+1,8%) voerden de lijst aan. Grootste verliezers waren Merck (-2,5%), Procter & Gamble (-2,1%) en Hewlett-Packard (-1,5%).

Merck stond onder druk, nadat bleek dat ook de nieuwe pijnstiller van het farmaceutische concern, Arcoxia, risico's voor hartaanvallen met zich meebrengt. Het is volgens een aantal studies vergelijkbaar met het veel besproken Vioxx, een pijnstiller die Merck ettelijke miljarden aan schadeclaims kan kosten.

Hewlett-Packard moest het ook ontgelden in de blue chip-index. Dinsdagavond liet de openbaar aanklager van de staat California op televisie weten dat hij genoeg bewijs heeft om aanklachten in te dienen tegen personen binnen en buiten het bedrijf. Inmiddels is de bestuurscrisis beslecht in het nadeel van voorzitter Patricia Dunn.

Een ander farmafonds dat in de belangstelling stond, was Bristol-Myers Squibb (+2,0%). The Wall Street Journal heeft op zijn website een artikel geplaatst, waarin fijntjes wordt gewezen op de loopbaan van de huidige interim-bestuursvoorzitter.

In zijn vorige functie bij Guidant was hij verantwoordelijk voor de verkoop van dat bedrijf aan Boston Scientific. De Amerikaanse zakenkrant vraagt zich af of hij datzelfde wil gaan doen met zijn huidige werkgever, Bristol-Myers Squibb.

Ford (+1,4%) sloot hoger in New York. The Wall Street Journal schreef dat de autofabrikant binnenkort met een herstructureringsplan komt, waarin het bedrijf tot 30% gaat snijden in de loonkosten. Met name op managementniveau en in andere bestuurlijke lagen binnen de onderneming wil Ford het mes zetten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud