Advertentie

Wall Street in het rood de week uit

De toonaangevende aandelenindices in New York zijn vrijdag met verliezen de week uitgegaan. Economische cijfers wakkerden de inflatievrees weer aan, maar zorgden ook voor een pessimistische kijk op de economische groeivooruitzichten.

(tijd) De terreurangst was vrijdag volledig naar de achtergrond verdwenen. Donderdag in de eindfase van de handel had Wall Street zich al ontworsteld aan de greep van de terroristische dreiging en sloot de handelsdag met winst af.

Vrijdag viel de Dow echter weer terug tot 11.088,03 punten, een verlies van 0,3%. De breed samengestelde S&P500-index daalde met 0,4% tot 1.266,74 en de technologiezware Nasdaq Composite noteerde 0,7% lager op 2.057,71.

De tienjarige Amerikaanse lening viel met 7/32 terug tot 94-5/32, waarbij het rendement met 3,5 basispunten steeg tot 4,96%. De euro was ook niet in trek en liep met 0,45% terug tegen de dollar op USD 1,2730.

Een vat ruwe olie steeg in New York met 0,4% naar USD 74,35, na donderdag meer dan 3% te hebben verloren. Berichten rond een uitbreiding van Israel's grondoffensief in Libanon en een akkoord tussen Amerika en Frankrijk over een staakt-het-vuren hadden geen invloed op de olieprijs.

De Dow telde zeven stijgers, twee onveranderde fondsen en 21 dalers. Helemaal bovenin de blue chip-index was American International Group (+2,1%) weer te vinden. Donderdag was het aandeel van 's werelds grootste verzekeraar, die afgelopen week beter dan verwachte cijfers bekendmaakte, ook al koploper in de Dow.

Honeywell (+0,6%) en Exxon Mobil (+0,7%) behoorden ook tot de top drie in de hoogste divisie. Grootste dalers waren Alcoa (-2,3%), Intel (-1,9%) en Caterpillar (-1,9%). Wal-Mart (-0,45%) moest ook terug, ondanks hoger dan verwachte detailhandelsverkopen.

In juli van dit jaar stegen de verkopen met 1,4%, terwijl economen gemiddeld uitgingen van een toename met 0,8%. Exclusief de autoverkopen stegen de detailhandelsverkopen vorige maand met 1,0%, terwijl een stijging met 0,6% was voorzien.

Ook de importprijzen kwamen uit boven de marktconsensus. Over juli van dit jaar stegen ze met 0,9% ten opzichte van juni, met name door de prijsstijging van oliegerelateerde producten. Door Thomson Financial geraadpleegde economen voorzagen een toename van 0,8%.

Deze cijfers kunnen erop duiden dat het inflatiegevaar in de VS nog niet is geweken, ondanks de pauze die de Fed deze week inlaste na de lange periode van monetaire verkrapping. Daarbij kwam dat de bedrijfsvoorraden kunnen wijzen op een langzame afkoeling van de economie.

De bedrijfsvoorraden over juni namen met 0,8% toe ten opzichte van mei. Economen rekenden gemiddeld op een stijging van 0,5%. Over mei stegen de voorraden met 1,1%, herzien van een eerder gemelde toename van 0,8%.

Een andere detailhandelaar, Kohl's (+4,4%), deed vrijdag wel goede zaken. Het bedrijf zag zijn identieke omzet met 5,5% toenemen, waar het zelf een stijging van 2-4% nastreefde. Ook de netto-omzet groeide met dubbele cijfers en de winst kwam 24% hoger uit. Kohl's behoort met Safeway tot de concurrenten van Ahold's Amerikaanse supermarktketens.

Apple (-0,7%) stond in de belangstelling, omdat de computerfabrikant en bedenker van de succesvolle MP3-speler iPod zijn kwartaalcijfers niet op tijd kan indienen. Het interne onderzoek naar de toekenning van aandelenopties enkele jaren terug is nog steeds niet afgerond.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud