Wall Street in het rood door olie

Wall Street is donderdag lager gesloten. Een tegenvallend vertrouwenscijfer over de Amerikaanse economie en een fors oplopende olieprijs drukten de stemming.

(tijd) De Dow Jones daalde met 0,6% naar 12.103,30, terwijl de S&P 500-index 0,5% moest inleveren op 1.378,52. Zelfs de technologiezware Nasdaq, die lange tijd boven water werd gehouden dankzij positieve resultaten van Cisco, ging met verlies de dag uit. De index verloor 0,4% op 2.376,01.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde bij het luiden van de slotbel 1/32 hoger op 96-20/32, bij een rendement van 4,61%. De euro ging 0,5% hoger ten opzichte van de Amerikaanse dollar op USD 1,2820. De olieprijs zette zijn stijging van een dag eerder voort en klom met 2,2% naar USD 61,14 per vat.

Grootste stijger binnen de Dow Jones was Hewlett-Packard. De computer- en printerfabrikant won 1,75% nadat Goldman Sachs het koersdoel voor het aandeel verhoogde. Du Pont (+1,7%) nam de tweede plek binnen de stijgerslijst in. Walt Disney, dat nabeurs cijfers presenteerde, volgde met een plus van 1,45%.

Farmacieaandelen vormden voor de tweede dag op rij de grootste verliezers binnen de blue chip-index, die zeven winnaars en drieentwintig dalers telde. Merck & Co (-3,3%) leverde procentueel het meest in. Pfizer verloor 2,9%. Beleggers zijn bang dat de overwinning van de Democraten bij de Amerikaanse congresverkiezingen kan leiden tot een daling van de medicijnprijzen.

Dow-fonds 3M eindigde 0,65% lager op USD 78,90. De producent van onder meer Scotch-plakband, Post-It en folie voor LCD-schermen verkoopt een drietal farmaciegerelateerde onderdelen voor in totaal USD 2,1 miljard. De verkoop volgt na een onderzoek naar de strategische opties voor de onderdelen dat in april dit jaar werd aangekondigd.

Elders op Wall Street blonk bouwer van netwerkapparatuur Cisco Systems uit, met een koerswinst van 6,4% op USD 26,71. Het Amerikaanse bedrijf boekte in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet en winst die beide hoger uitvielen dan waarop analisten hadden gerekend.

Cisco gaf bovendien een omzetverwachting af die de gemiddelde verwachtingen overtrof. Het concern denkt dat de omzet dit lopende kwartaal 24% tot 25% zal stijgen vergeleken met een jaar eerder. Analisten gingen uit van een omzetgroei van 21%.

Ook retailer JC Penney werd beloond door beleggers, zij het in minder sterke mate. Het bedrijf verhoogde bij de presentatie van zijn derdekwartaalcijfers de winstverwachting voor dit jaar. Voor heel 2006 wordt nu een winst per aandeel voorzien van rond de USD 4,82, tegen een eerdere verwachting van USD 4,55.

Het is de tweede keer dit jaar dat de retailer zijn winsverwachting opschroeft. Bij de publicatie van de tweedekwartaalcijfers werden de vooruitzichten ook al opwaarts herzien. Het aandeel won 1,7%.

Viacom verloor 3,3% na zijn cijferpresentatie, op USD 38,37. Het mediabedrijf rapporteerde een winstdaling van bijna 16% in het derde kwartaal, maar versloeg desondanks de analistenverwachtingen. Daarnaast kondigde Viacom het vertrek aan van zijn financieel directeur Michael Dolan.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat het handelstekort in de Verenigde Staten over september kleiner is uitgevallen dan economen hadden verwacht. Het tekort voor goederen en diensten verkleinde naar USD 64,3 miljard, het kleinste tekort sinds april dit jaar.

Verder bleek dat de wekelijkse Amerikaanse ww-aanvragen in de afgelopen week sterker zijn gedaald dan verwacht. Ook de importprijzen, over oktober, daalden scherper dan voorzien. Met name een terugval van de olieprijzen zorgde voor de onverwacht snelle daling.

Tegenover deze optimistische geluiden stond een tegenvallend vertrouwenscijfer van de Universiteit van Michigan, dat beleggers zwaarder lieten wegen. De voorlopige index voor het consumentenvertrouwen over de maand november kwam met 92,3 onder verwachting uit. Economen hadden een cijfer van 93,7 voorzien.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud