Wall Street: indices hoger het paasweekeinde in

De Amerikaanse aandelenindices zijn donderdag hoger het paasweekeinde ingegaan. Handelaren spraken van een rustige handel en een 'vakantiestemming'. De Dow Jones wist voor de zesde handelsdag op rij terrein te winnen.

(betten) De wekelijkse cijfers over de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering hadden maar een beperkte invloed. Het aantal ww-aanvragen in de Verenigde Staten steeg in de week tot en met 31 maart sterker dan verwacht, zo liet het Amerikaanse Labor Department voorbeurs weten. Het aantal aanvragen liep met 11.000 op naar 321.000. Economen hadden een lichte stijging tot 315.000 verwacht.

Hoewel Wall Street vrijdag de deuren gesloten houdt, worden er dan wel werkloosheidscijfers bekendgemaakt. Hierdoor was de stemming donderdag in New York ook wat afwachtend, zo verklaarde een handelaar. De Dow Jones sloot 0,2% hoger op 12.560,20 punten. De Nasdaq won 0,5% tot 2.471,34 punten, terwijl de S&P 500 0,3% wist bij te schrijven, tot 1.443,75 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde bij de slotbel 5/32 lager op 96-14/32, bij een rendement van 4,66%. Opvallend was de stijgende euro, die vandaag op het hoogste niveau belandde in twee jaar tijd. De groeiverwachting voor de Europese economie zou daarbij een belangrijke rol spelen. De Europese eenheidsmunt stond aan het einde van de dag 0,4% hoger op USD 1,3424.

Investeerders speculeren erop dat de snellere groei van de Europese economie ten opzichte van de Amerikaanse economie zal leiden tot verdere renteverhogingen in Europa, terwijl het rentebeleid in de VS in een impasse verzeild is geraakt.

De Dow Jones telde uiteindelijk 8 dalers en 21 stijgers. United Technologies sloot onveranderd. General Motors voerde de lijst van stijgers aan, met een winst van 2,8% tot USD 31,90.

Het aandeel van de autofabrikant profiteerde van het bod van USD 4,5 miljard dat concurrent DaimlerChrysler heeft ontvangen van investeerder Kirk Kerkorian voor zijn Amerikaanse Chrysler-divisie. De investeringsmaatschappij van Kerkorian had haar peilen eerder gericht op General Motors.

Op bedrijfsniveau ging de aandacht verder uit naar Barnes & Noble. De digitale boekenverkoper neemt een last van USD 10 miljoen in verband met een onderzoek naar de toekenning van opties. De resultaten van het bedrijf hoeven echter niet te worden herzien. Het aandeel won 1,8% tot USD 40,53.

Micron Technology rapporteerde woensdag nabeurs een veel groter kwartaalverlies dan analisten hadden verwacht. De op twee na grootste producent van geheugenchips ter wereld en afnemer van ASML-apparatuur boekte over het tweede kwartaal van het boekjaar 2006/07 een nettoverlies van USD 52 miljoen, tegen een winst van USD 193 miljoen een jaar eerder.

Door 'significant' lagere chipprijzen kwam het resultaat per verwaterd aandeel uit op USD 0,07 negatief, tegen USD 0,27 winst per aandeel in de vergelijkbare periode van vorig jaar. Analisten rekenden op een verlies per aandeel van USD 0,01. Het aandeel Micron Technology verloor bijna 5%. Inmiddels is het niveau van de chipprijzen weer gestabiliseerd, aldus het technologiebedrijf.

Qualcomm moest bijna 1% inleveren. Nokia betaalt de Amerikaanse producent van halfgeleiders voor mobiele telefoons USD 20 miljoen in het tweede kwartaal, voor het gebruikt van de UMTS-licentie van Qualcomm.

Volgende week begint het eerstekwartaalseizoen in de Verenigde Staten, met de resultaten van aluminiumproducent Alcoa.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud