Advertentie
Advertentie

Wall Street: indices hoger ondanks hypotheekzorgen

Wall Street is woensdag na een volatiele sessie hoger gesloten nadat eerder op de dag nog verliezen werden geboekt. Kopers van technologie- en energiefondsen hielden de indices in de plus. Toch bleef de vrees voor toenemende betalingsachterstanden op risicovolle hypotheken als het zwaard van Damocles boven de markt hangen. Marktpartijen zien de problemen als een aanjager voor een economische recessie.

(betten) Voorbeurs werd bekend dat de importprijzen in februari 2007 met 0,2% minder hard zijn gestegen dan economen hadden verwacht. Zij rekenden op een stijging van 0,8%. Op jaarbasis namen de importprijzen met 1,3% toe. Economen gingen hier uit van een stijging van 1,4%.

De Dow Jones-index sloot 0,5% hoger op 12.133,40 punten, terwijl de bredere S&P 0,7% won op 1.387,17 punten. De Nasdaq wist 0,9% aan te dikken tot 2.371,74.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde 7/32 lager op 97-12/32, bij een rendement van 4,51%. De euro steeg 0,25% ten opzichte van de dollar op 1,3226. De olieprijs stond in New York 0,4% hoger op USD 58,16 per vat nadat het departement van Energie liet weten dat de productiecapaciteit van raffinaderijen in de afgelopen week onverwacht is gedaald.

Van de dertig Dow-fondsen eindigden twintig fondsen op winst, terwijl tien aandelen lager sloten. De lijst met winnaars werd aangevoerd door Microsoft dat 2,5% hoger eindigde. American Express nam de tweede plaats in met een plus van 1,75%, gevolgd door Alcoa dat 1,7% hoger eindigde.

Grootste verliezer was Wal-Mart dat 1% inleverde. General Motors volgde en ging 0,85% lager de dag uit. DuPont liet 0,7% liggen.

General Motors (GM) heeft in het vierde kwartaal van 2006 weer winst geboekt, evenals het kwartaal ervoor, nadat stevige kostenoperaties zijn doorgevoerd. Maar ook de autoproducent ging gebukt onder de negatieve ontwikkelingen op de hypotheekmarkt.

Het financieringsonderdeel GMAC, dat eind vorig jaar voor 51% van de hand werd gedaan, heeft hypotheekleningen en autofinancieringen uitstaan aan klanten met een hoog risicoprofiel. Gisteren maakte GM al bekend dat het hiervoor een regeling heeft getroffen van USD 1 miljard.

Een bestuurder van Citigroup meldde dat de bank geen hoger bod meer uit zal brengen op de Japanse effectenmakelaar Nikko Cordial. Dinsdag werd het bod nog met 26% verhoogd naar USD 13,4 miljard. Het aandeel sloot 0,7% hoger.

Lehman Brothers heeft in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2006/2007 een nettowinst behaald van USD 1,15 miljard, een stijging van 6% ten opzichte van de winst van USD 1,09 miljard in dezelfde periode een jaar eerder.

Per aandeel liep de kwartaalwinst op jaarbasis op van van USD 1,83 naar USD 1,96. Analisten hadden eveneens gerekend op een winst van USD 1,96 per aandeel.

Toch verloor het aandeel 0,4%. Ook Lehman zegt leningen uit te hebben staan aan risicovolle hypotheekverstrekkers en zegt te verwachten dat de resultaten over het eerste kwartaal hierdoor onder druk komen te staan.

Hypotheekbanken actief in het subprime lending-segment hielden de gemoederen op de beurs opnieuw bezig. Dit keer was het hypotheekverstrekker H&R Block dat waarschuwde voor oplopende verliezen. Het aandeel wist, na verliezen eerder op de dag, 0,2% hoger te sluiten.

Verder was de aandacht opnieuw gericht op sectorgenoten. New Century Financial daalde wederom fors met -19,5%. Accredited Home Lenders (+52,1%) en Countrywide Financial (+2,7%) wisten zich daarentegen te herstellen van de verliezen van dinsdag.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud