Wall Street: indices licht hoger de dag uit

De Amerikaanse aandelenindices zijn woensdag licht hoger gesloten. De Nasdaq liep voorop, ondersteund door Microsoft. Toch zette het herstel niet hard door. De lagere olieprijs als gevolg van een doorbraak in de kwestie-Iran werd gecompenseerd door matige macrodata over het gedrag van inkoopmanagers in de dienstensector, ADP-banencijfers en de fabrieksorders in de VS.

(betten) De vijftien gevangen Britse marinemensen komen vrij, zo werd woensdag duidelijk. President Ahmadinejan van Iran heeft dat bekendgemaakt op een persconferentie. De mariniers werden vorige maand opgepakt. Volgens Teheran voeren ze in Iraanse wateren, maar Londen zegt dat ze zich in Iraakse wateren bevonden.

De olieprijs in New York zakte weg in reactie op het nieuws van de vrijlating van de vijftien zeelieden. Voor een vat olie werd woensdag USD 64,34 betaald, een afname van 0,5%. Verder werd bekend dat de olievoorraden in de week van 30 maart hoger waren dan economen voorzagen.

Echter, de beurzen eindigden slechts gematigd positief omdat duidelijk werd dat de inkoopmanagers van de Amerikaanse dienstensector in maart minder optimistisch waren dan verwacht. Ook zijn de fabrieksorders in februari minder hard gestegen dan was verwacht in de Verenigde Staten.

Daarnaast bleef de werkgelegenheid achter bij de verwachtingen van economen, zo bleek uit de ADP-cijfers. Het aantal banen is in de maand maart met 106.000 banen toegenomen vergeleken met de maand ervoor. Economen gingen uit van een toename van de werkgelegenheid met 135.000 banen.

Bij de slotbel noteerde de Dow Jones 0,16% hoger op 12.530,05 punten, de S&P500 won 0,11% op 1.439,37 punten en de Nasdaq voegde 0,34% toe tot 2.458,69 punten. De euro stond op USD 1,3370. Binnen de Dow Jones eindigden vijftien aandelen op winst terwijl veertien fondsen verloren. JPMorgan Chase bleef onveranderd.

Microsoft (+2,3%) was de grootste winnaar. Het bedrijf profiteerde van een verhoging van de taxaties voor de winst en omzet voor het fiscale derde kwartaal door Citigroup. De Amerikaanse bank past de taxaties aan op basis van de verwachte verkopen van het besturingsprogramma Vista.

Best Buy (-2,5%), de grootste verkoper van consumentenelektronica in de VS, heeft in het kwartaal dat eindigde op 3 maart 2007 een winst per aandeel behaald van USD 1,55. Analisten gepolst door Bloomberg hadden USD 1,52 verwacht. Best Buy verwacht in het boekjaar 2007/2008 een winst per aandeel te behalen tussen de USD 3,10 en USD 3,25. Analisten rekenden tot nu toe op USD 3,18.

Circuit City (-0,4%), een concurrent van Best Buy, heeft over het fiscale vierde kwartaal een verlies gerapporteerd van 7 dollarcent per aandeel. Exclusief verkochte activiteiten was het verlies zelfs 9 dollarcent per aandeel. De identieke winkelverkopen liepen terug met 0,5%.

DaimlerChrysler, 0,5% lager, heeft in een persbericht over de jaarvergadering bekend gemaakt met partijen in gesprek te zijn over de toekomst van het Chrysler-onderdeel, zonder namen te noemen. Eerder gaf de directie al aan alle opties open te houden wat betreft de Amerikaanse tak.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud