Advertentie

Wall Street: indices licht hoger

Op Wall Street noteren de belangrijkste indices donderdag licht hoger. De winsten zijn in de loop van de handelsdag iets afgezwakt. Voor de openingsbel kreeg de beurs gemengde macro-economische cijfers te verwerken. Zo kwamen de producentenprijzen over februari flink hoger uit dan economen hadden voorzien, terwijl indices over de industie juist flink onder verwachting lagen.

(betten) De producentenprijzen stegen in februari met 1,3% vergeleken met januari, terwijl economen uitgingen van een stijging van 0,5%. Dit is de sterkste stijging sinds september 2005, toen de prijzen met 1,8% toenamen.

De kans bestaat nu dat de Fed nog voorlopig nog geen renteverlaging zal doorvoeren, hoewel economen daar wel op rekenen. Morgen worden de consumentenprijzen bekendgemaakt, dit cijfer wordt gezien als de belangrijkste inflatie indicator.

De Empire State Manufacturing index, een maandelijks onderzoek naar de verwerkende industrie in de staat New York door de Federal Reserve Bank van de staat, is in maart op het laagste niveau in 22 maanden beland.

De index wordt door de markt belangrijk gevonden doordat het een van de eerste rapporten is over de industrie in de maand.

In maart kwam de Empire State Manufacturing index uit op 1,85, het laagste niveau sinds mei 2005, waar analisten geraadpleegd door Bloomberg uitgingen van een stand van 17,5. In de voorgaande maand lag de index nog op 24,35.

De Philadelphia Fed-index is in maart 2007 ook lager uitgekomen dan waar economen op hadden gerekend. Zij hadden een cijfer van 4,0 verwacht terwijl de index uitkwam op 0,2. De Philadelphia Fed-index geeft de huidige industriele activiteit in de regio weer.

Verder werd nog bekend dat het aantal wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de week tot en met 10 maart onverwacht is gedaald. Het aantal aanvragen nam af met 12.000 naar 318.000, waar analisten gemiddeld rekenden op een stabiel aantal van 328.000.

De Dow Jones-index noteert in de middaghandel 0,2% hoger op 12.154,07 punten, terwijl de bredere S&P 0,4% wint op 1.392,22 punten. De Nasdaq staat dan eveneens 0,2% hoger op 2.375,72.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteert 1/32 hoger op 97-11/32, bij een rendement van 4,51%. De euro stijgt 0,2% ten opzichte van de dollar op 1,3237. De olieprijs staat in New York nagenoeg onveranderd op USD 58,19 per vat nadat de OPEC bekendmaakte de olieproductie op het huidige niveau te handhaven.

Van de dertig Dow-fondsen staan evenveel aandelen op winst als op verlies. De lijst met winnaars wordt aangevoerd door Alcoa dat 2,0% wint. Citigroup neemt de tweede plaats in en noteert 1,7% hoger, gevolgd door Altria Group dat 1,05% hoger staat.

General Motors is de grootste verliezer binnen de Dow en gaat 2,2% lager. De autoproducent waarschuwde donderdag voor boekhoudproblemen. Bij de filing van de jaarcijfers over 2006 bij de SEC spreekt GM over een ineffectieve controle op de financiele verslaglegging. Het management zegt de problemen te onderkennen en er iets aan te willen doen.

Het aandeel Dow Chemical stijgt 5,7% op geruchten dat het chemiebedrijf een joint venture zal aangaan met het Indiase Reliance Industries. Volgens de Indiase Economic Times zal de samenwerking eind deze week bekend worden gemaakt.

Bear Stearns (+2,4%) maakte voorbeurs cijfers over het eerste kwartaal van 2006/07 bekend. De zakenbank realiseerde een nettowinst van USD 553,7 miljoen, een stijging van 7,7% ten opzichte van USD 514,2 miljoen een jaar eerder. Per aandeel steeg de winst van USD 3,54 tot USD 3,82. De winst lag daarmee boven de verwachting van analisten, die gemiddeld uitgingen van USD 3,80 per aandeel.

Cisco (-0,3%) kondigde donderdag aan WebEx over te willen nemen voor USD 3,2 miljard ofwel USD 57 per aandeel in contanten. Het aandeel WebEx sloot woensdag op USD 46,20. In 2006 steeg het aandeel met meer dan 60%. WebEx houdt zich bezig met internetconferenties en in voor 9% in handen van de Nederlander Jan Baan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud