Advertentie

Wall Street: indices met kleine winsten het weekeinde in

De aandelenindices op Wall Street zijn met kleine winsten het weekeinde ingegaan. Voorbeurs gepubliceerde banencijfers werden goed ontvangen, maar een sterker dan verwachte toename van het gemiddeld uurloon zorgde echter ook voor inflatievrees.

(betten) De Dow Jones-index schommelde de gehele handel rond het slot van een dag eerder, om uiteindelijk 0,1% hoger te eindigen op 12.276,32 punten. De bredere S&P won 0,1% tot 1.402,85 punten en de Nasdaq sloot nagenoeg onveranderd op 2.387,55 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde bij het sluiten van de beurs 16/32 lager op 96-29/32, bij een rendement van 4,58%. De euro verloor verder terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Europese munt daalde met 0,2% tot USD 1,3114. De olieprijs viel in New York met 2,5% terug.

De markt keek met spanning uit naar de cijfers over de banengroei, die een uur voor opening van de handel bekend werden gemaakt. En deze banengroei in de grootste economie van de wereld kwam in februari hoger uit dan werd verwacht, een teken dat de Amerikaanse economie meer kracht heeft ondanks een vertraging op de huizenmarkt.

De werkgelegenheid steeg met 97.000 banen, terwijl er door economen rekening werd gehouden met een groei van 95.000 nieuwe banen. In januari creeerde de Amerikaanse economie nog 146.000 banen, opwaarts herzien van een eerder bekendgemaakte groei van 111.000 banen.

Bovendien kwam de Amerikaanse werkloosheid vorige maand uit op 4,5%, een daling ten opzichte van de 4,6% een maand eerder. Het gemiddeld uurloon steeg eveneens harder dan economen hadden voorzien. De Dow herbergde na de slotbel vijftien dalers en veertien stijgers, Pfizer eindigde onveranderd. Exxon Mobil verloor 1% en was daarmee de grootste daler. Aan de andere kant stond Alcoa, met een winst van 2,2%.

Citigroup verloor 0,3%. Opnieuw heeft een grote aandeelhouder van de Japanse zakenbank Nikko Cordial aangegeven het bod van Citigroup van USD 10,8 miljard niet hoog genoeg te vinden. Nikko is in een boekhoudschandaal verzeild geraakt. De Amerikanen hadden al een belang in Nikko, en met de geplande overname zou Citigroup reputatieschade voor het onderdeel willen voorkomen.

AT&T eindigde 0,1% hoger, terwijl Yahoo! ruim 5% moest inleveren. De Wall Street Journal schreef vrijdag dat de partijen in onderhandeling zijn over hun samenwerking. Er zou gepraat worden over een minder intensieve samenwerking, waardoor Yahoo! minder omzet uit de overeenkomst kan overhouden.

De aandacht was verder gevestigd op New Century Financial, een kredietverstrekker van zogenoemde 'subprime'-leningen. Het bedrijf liet weten te stoppen met het accepteren van kredietaanvragen, nu sommige van zijn financiele steunen de toegang tot financiering hebben afgesneden. Subprime-leningen zijn leningen aan klanten die een hoger risico hebben. Het aandeel verloor zo'n 17%.

Apotheek- en drogisterijketen CVS heeft zijn bod op postorderapotheek Caremark voor de derde keer verhoogd. CVS is samen met Express Scripts verwikkeld is een overnamestrijd rond Caremark. CVS won 0,6%.

In de technologiesector viel Texas Instruments op, met een winst van 2,4%. Het aandeel kreeg een opwaardering mee van Stifel Nicolaus. Volgens het effectenhuis is de correctie in de chipindustrie nagenoeg over.

Tot slot worden ook de donderdag nabeurs gepubliceerde cijfers van National Semiconductor goed ontvangen: het aandeel won 4,5%. De kwartaalwinst van de chipmaker viel terug, maar het bedrijf liet weten dat de problemen met de voorraden achter de rug zijn.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud