Wall Street: indices onverdeeld lager de dag uit

(tijd-nieuwslijn/betten) - In New York zijn de belangrijkste indices maandag onverdeeld lager de dag uitgegaan. Daarbij sloot de Nasdaq op het laagste punt dit jaar. In de rustige markt profiteerden warenhuisketen Wal-Mart en vliegtuigbouwer Boeing van adviesverhogingen en moest chemiebedrijf DuPont lager na berichten dat het bedrijf zou overwegen om 10% van zijn werknemers te ontslaan.

De Dow Jones-index sloot 90,85 punten of 0,9% lager op 9.819,87, terwijl de S&P 500-index 10,87 punten inleverde op 1.065,45, een verlies van 1,0%. De Nasdaq Composite daalde 6,96 punten (0,4%) tot 1.656,93, het laagste punt van dit jaar.

Van de 30 fondsen in de Dow sloten er acht hoger en 22 lager. Grootste stijger was Boeing, met een winst van 5,1%. Microsoft eindigde 1,4% hoger en Wal-Mart volgde met een stijging van 0,7%. Walt Disney moest met een daling van 4,5% het meest prijsgeven. SBC Communications daalde 4,0% en AT&T Corp. raakte 3,4% kwijt.

Het toonaangevende zakenblad Barron's schreef afgelopen weekend dat de koers van het aandeel van vliegtuigbouwer Boeing te laag is als gevolg van een overdreven verkoopkoorts onder beleggers. Merrill Lynch verhoogde bovendien het advies voor de middellange termijn van buy naar strong buy. Volgens Merrill Lynch zijn er tekenen die wijzen op een herstel van de vraag naar vliegtuigen, waardoor Boeing in 2004 weer winst zou moeten maken.

Het aandeel Wal-Mart werd opgewaardeerd naar buy door analisten van Prudential. Volgens de analisten is het aandeel van de warenhuisketen de laatste tijd in waarde gezakt op speculatie dat Wal-Mart aan onderzoek van beurswaakhond SEC onderhevig zou zijn. Wal-Mart won 0,7% tot USD 56,20.

Chemiegroep DuPont zou plannen hebben het aantal werknemers bij het onderdeel Textiles and Interiors terug te brengen met 10%, ofwel 2.000. Het bedrijf wil daarvoor een last nemen van USD 0,12-0,16 per aandeel. De maatregel moet jaarlijks USD 120 miljoen besparen. Het aandeel verloor 1,4%tot USD 43,27.

Fox Entertainment Group trekt zich terug uit Movies.com, de joint venture van het bedrijf met Walt Disney. Het besluit is het gevolg van regelgevende en technologische zaken, zo stelde het bedrijf vrijdag. Movies.com zou films en ander entertainment gaan leveren aan klanten die gebruikmaken van breedband internetdiensten. Fox verloor 4,0% tot USD 23,09 en Walt Disney daalde 4,5% tot USD 23,02.

Telecomgroep Qwest Communications raakte in opspraak na een artikel in The Wall Street Journal waarin de krant berichtte dat regelgevende instanties uit verschillende Amerikaanse staten onderzoeken zijn gestart naar afspraken van Qwest met concurrenten over de uitbreiding van de lange afstand-telefonie. Het aandeel Qwest Communications daalde 13,7% tot USD 4,96.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud