Wall Street: indices sluiten meer dan 1% lager

(tijd-nieuwslijn/betten) - In New York moesten de belangrijkste indices donderdag meer dan 1 procent inleveren. De verlaging van de omzetverwachting door Lucent Technologies en de hoger dan verwachte afname van de detailhandelsverkopen zette de koersen vanaf het begin onder druk. In de middag trad er nog een licht herstel in, maar het mocht uiteindelijk niet baten. In de laatste uren van de handel doken de indices weer lager.

De Dow Jones-index eindigde 114,91 punten lager op 9.502,80, een verlies van 1,2%. De brede S&P verloor 10,70 punten (1,05%) op 1.009,56 en de Nasdaq eindigde weer onder de 1.500 punten. De technologiezware index daalde met 22,23 punten tot 1.496,89, een min van 1,5%. De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde 16/32 hoger op 99-26/32 bij een yield van 4,90%. De euro verloor licht terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De munt noteerde op USD 0,9429 tegen USD 0,9435 op woensdagavond.

De detailhandelsverkopen lieten in mei een daling zien van 0,9%, waar economen gemiddeld een daling van 0,4% haddenverwacht. Daarnaast werd bekendgemaakt dat de index voor producentenprijzen (PPI) in mei op maandbasis met 0,4% is gedaald en dat het aantal wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is gestegen met 6.000 tot 390.000.

Van de 30 Dow-fondsen eindigden zeven fondsen hoger en 23 fondsen lager. Wal-Mart had te lijden onder de tegenvallende detailhandelsverkopen en was na American Express de grootste daler. American Express verloor 3,3% en Wal-Mart leverde 3,1% in. Boeing en Hewlett-Packard volgden met verliezen van respectievelijk 3% en 2,6%. Citigroup verloor 2,5% en Microsoft sloot 2,4% lager.

Grootste stijger was AT&T, met een winst van 4,1% op USD 10,38. IBM volgde met een plus van 1,3%. SG Cowen heeft de taxaties voor IBMverhoogd. Volgens het effectenhuis zullen de recente herstructureringsmaatregelen en de zwakkere dollar de winst van de computermaker ten goede komen. Andere stijgers waren Johnson & Johnson (+0,3%) en Caterpillar (+0,2%).

Lucent Technologies sloot 5,1%lager op USD 2,80. De maker van telecommunicatie-apparatuur kondigde aan dat de omzet in het derde kwartaal 10 tot 15% lager zal zijn dan de USD 3,52 miljard in het tweede kwartaal. Wall Street analisten gingen voor het derde kwartaal gemiddeld uit van een gelijke omzet ten opzichte van het vorige kwartaal.

Bristol-Myers Squibb won 5,5% op USD 26,85. The Wall Street Journal meldde donderdag dat het farmaceutische concern de zakenbank Goldman Sachs in de arm heeft genomen om een koper of een fusiepartner te vinden. Daarnaast wordt ook de mogelijkheid onderzocht of Bristol-Myers via het nemen van een belang in en ander bedrijf de problemen aangaande de ontwikkeling van nieuwe medicijnen kan oplossen.

Tyco International eindigde 26,4% hoger op USD 13,84. Het concern kondigde woensdag na de slotbel aan toestemming te hebben gekregen om de financiele divisie CIT Group apart naar de beurs te brengen. Tyco hoopt met de beursgang de enorme schuldenlast te verminderen. Tyco herbevestigde daarnaast de verwachtingen voor het tweede kwartaal. JP Morgan en Merrill Lynch hebben donderdag het advies voor het aandeel verhoogd.

Naast het goede nieuws, was er voor Tyco ook slecht nieuws. The Wall Street Journal meldde donderdag dat de Securities and Exchange Commission het onderzoek naar de boekhoudpraktijken van het concern heeft heropend.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud