Wall Street: indices sluiten overwegend hoger

Wall Street is dinsdag overwegend hoger gesloten. Hiermee herstelde de beurs zich van een dip eerder op de dag, veroorzaakt door tegenvallende economische cijfers. Een dalende olieprijs bood soelaas. Ook bedrijfscijfers van Texas Instruments en Dupont droegen hun steentje bij aan het herstel.

(betten) De Dow Jones-index won uiteindelijk 0,3% op 12.953,94 punten. De breed samengestelde S&P 500-index eindigde nipt lager op 1.480,41 (-0,04%). De technologiezware Nasdaq steeg met 0,03% naar 2.524,54 punten.

Op de obligatiemarkt sloot de tienjarige Amerikaanse T-bond 5/32 hoger op 96-28/32, bij een rendement van 4,59%. De euro won 0,45% ten opzichte van de dollar op USD 1,3639. De olieprijs op de Newyorkse termijnmarkt daalde met 2,0% naar USD 64,58, na eerder op de dag nog te zijn opgelopen.

Binnen de Dow Jones-index was International Business Machines (IBM) de grote winnaar. Het aandeel klom met 3,45% naar USD 98,49. De aanbieder van computerdiensten heeft USD 15 miljard extra uitgetrokken voor zijn aandeleninkoopprogramma. Ook heeft IBM zijn kwartaaldividend met 33% verhoogd tot USD 0,40 per aandeel.

Honeywell (+3,3%) en DuPont (+1,4%) bevonden zich eveneens in de hoogste regionen van de stijgerslijst. De laatste behaalde een hoger dan verwachte winst over de eerste drie maanden van het jaar. Het Amerikaanse chemieconcern zag de winst per aandeel, exclusief buitengewone posten, met 15% stijgen naar USD 1,07. Analisten gingen uit van USD 1,03.

Grootste dalers binnen de blue chip-lijst waren AT&T (-1,7%), Pfizer (-0,8%) en Exxon Mobil (-0,8%). Wal-Mart (-0,5%) werd omlaag getrokken door negatieve berichten van sectorgenoot Target (-1,8%). Het detailhandelsconcern heeft laten weten dat de omzet in april veel zwakker zal zijn dan eerder aangegeven.

AT&T viel terug tot USD 39,10. De grootste telefoonmaatschappij van de Verenigde Staten wist zo niet te profiteren van een krappe verdubbeling van de nettowinst in het eerste kwartaal, die ook nog eens hoger uitviel dan analisten hadden verwacht.

Elders op Wall Street kreeg Texas Instruments (+7,9%) de handen wel op elkaar, ondanks een winstdaling van bijna 12% in het eerste kwartaal. Het waren vooral de vooruitzichten die het aandeel hoger hielpen. De winst- en omzetverwachting van de chipfabrikant overtroffen de analistenconsensus. De winstdaling was daarnaast minder groot dan gedacht.

Ook Juniper Networks mengde zich in het cijfergewoel. De Amerikaanse maker van netwerkapparatuur stelde teleur met een winstdaling van 12% tot USD 66,6 miljoen. Het bedrijf kreeg in reactie hierop een adviesverlaging van effectenbank Piper Jaffray. Het aandeel moest 1,1% inleveren.

Amgen daalde met 1,6% naar USD 61,22. Het grootste biotechnologiebedrijf ter wereld presenteerde winstcijfers die uitkwamen in lijn met de verwachtingen. De nettowinst steeg met 11% tot USD 1.111 miljoen in het eerste kwartaal. Het biotechbedrijf denkt echter dat zijn winst per aandeel over 2007 aan de onderkant van de eerder afgegeven bandbreedte zal uitkomen.

Een halfuur na opening zorgde nieuws over de huizenmarkt en het consumentenvertrouwen voor een terugval in het sentiment. Het aantal verkopen van bestaande huizen kwam in maart lager uit dan verwacht. Er werd een afname gemeten van 8,4% op maandbasis tot 6,12 miljoen, de grootste val in achttien jaar. Economen gingen uit van van een afname van slechts 4,3%.

Daarnaast daalde het consumentenvertrouwen in april tot 104,0, het laagste niveau sinds augustus vorig jaar en een grotere afname dan economen hadden verwacht. Zij rekenden op een terugval tot 105,0. Het is de derde maand op rij dat het vertrouwen van consumenten in de Verenigde Staten afneemt.

Na het slot van de handelsdag openden Sun Microsystems en Amazon nog de boeken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud