Advertentie

Wall Street: indices tonen gemengd beeld

(tijd-nieuwslijn/betten beursmedia news) - In New York laten de belangrijkste aandelenindices dinsdagmiddag een gemengd beeld zien. President Bush maakt op dit moment in Chicago zijn voorstellen ter stimulering van de Amerikaanse economie bekend. De voorstellen wijken volgens handelaren niet af van wat gisteren al uitlekte.

Rond 19.40 uur noteerde de Dow 0,2% lager op 8.753,76. De S&P500 daalt 0,4% tot 924,92 en de Nasdaq stijgt 0,7% tot 1.431,11. De euro verliest terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Voor de munt wordt momenteel USD 1,0417 betaald, ofwel 0,4% minder dan maandagavond.

De Amerikaanse president Bush maak op dit moment zijn plannen bekend om de economie te stimuleren. In totaal wil Bush voor circa USD 670 miljard over een periode van tien jaar pompen in de economie. Zoals maandag al uitlekte, stelt Bush voor om de belasting op dividenden volledig af te schaffen.

Daarnaast zullen een aantal fiscale maatregelen die al waren goedgekeurd, in de tijd worden vooruitgeschoven, wat zal leiden tot een gemiddeld belastingvoordeel van USD 1.083 in 2003 voor 92 miljoen belastingplichtigen. Verder zou de belastingaftrek van investeringen door kleine en middelgrote bedrijven worden verhoogd van USD 25.000 tot USD 75.000. Het hele plan omvat enkel voorstellen, die nog door het Congres moeten worden goedgekeurd. De Democraten hebben het plan al afgewezen, omdat het te veel de rijken zou bevoordelen.

Van de 30 fondsen in de Dow noteren er twaalf hoger en achttien lager. SBC Communications moet na de forse winst van maandag inleveren. Het telecomconcern is nu met een verlies van 2,9% tot USD 30,29 de grootste daler onder de hoofdfondsen. Exxon Mobil daalt 2,5% en Boeing levert 2,3% in. De vliegtuigbouwer maakte maandag nabeurs bekend 381 vliegtuigen te hebben afgeleverd in 2002, het laagste aantal in vijf jaar. Het aantal afgeleverde vliegtuigen was echter wel conform de eerder verlaagde doelstelling.

Philip Morris is met een plus van 3,7% op USD 40,97 de grootste stijger binnen de Dow. IBM volgt met een winst van 2,3% op USD 85,48. Sanmina-SCI maakte bekend een driejarig outsourcingscontract te hebben getekend met IBM. Het contract heeft een waarde van meer dan USD 3,6 miljard. IBM zal de fabricage van een belangrijk deel van de low en mid-range serverproducten, werkstations en de custom configuratie van enkele notebooks uitbesteden aan Sanmina-SCI. Sanmina zal de productielocaties van deze producten in Mexico en Schotland overnemen van IBM. In totaal zullen meer dan 1.000 werknemers van IBM overgaan naar Sanmina. Het aandeel Sanmina-SCI wint 11,8% op USD 5,12.

Data-opslagconcern EMC noteert 9,4% hoger op USD 7,44. Maandag nabeurs verhoogde het bedrijf de winstverwachting voor het vierde kwartaal. EMC verwacht nu in het vierde kwartaal een pro forma winst per aandeel van 1 a 2 dollarcent, op een omzet van USD 1,47 miljard. Eerder ging EMC bij eenzelfde omzet uit van een verlies per aandeel van 2 dollarcent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud