Wall Street: indices veren op in laatste handelsuur

Wall Street toonde maandag op de slotbel een overwegend licht hoger beeld. Een rally in het laatste handelsuur zette de graadmeters, die vrijwel de gehele dag duidelijk lager koersten, op het nippertje in de plus.

(tijd) Het sentiment op de beursvloeren stond in eerste instantie nog onder druk nadat marktpartijen aangaven te twijfelen aan het effect van de ingreep van de Federal Reserve van afgelopen vrijdag. Toen verlaagde de centrale bank de discontovoet voor noodleningen van 6,25% naar 5,75%.

Een handelaar stelt: 'De winsten vandaag zijn marginaal, het onderliggende sentiment is duidelijk nog in zeer slechte doen'. Morgen komen de Amerikaanse minister van Financien Henry Paulson en Fed-baas Ben Bernanke samen om te praten over de problemen op de wereldwijde aandelenmarkten. Investeerders speculeren op een verlaging van de belangrijke Fed Funds Rate, later deze week. Dit tarief staat nu nog op 5,25%.

Overigens drukte ook nieuws rondom Thornburg Mortgage (-8,6%) de stemming. De hypotheekverstrekker neemt in het derde kwartaal een boekverlies van USD 930 miljoen op zijn hypotheekportefeuille. Het bedrijf heeft voor USD 20,5 miljard aan bezittingen verkocht, waaronder risicovolle kredieten.

Op macro-economisch vlak bleek kort na de openingsbel de index van leading indicators in juli met 0,4% gestegen, exact in lijn met de verwachting van economen. De index wijst op de richting van de Amerikaanse economie in de komende drie tot zes maanden.

Op de slotbel noteerde de Dow Jones-index 0,32% hoger op 13.121,35 punten. De brede S&P 500 daalde een marginale 0,03% tot 1.445,55 punten en technologiebeurs Nasdaq noteerde een plus van 0,14% op 2.508,59 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteert 10/32 hoger op 97-4/32, bij een rendement dat terugzakt tot 4,57%. De euro stijgt dan 0,1% ten opzichte van de Amerikaanse dollar op USD 1,3485.

De olieprijs daalde in New York 1,2% tot USD 71,12, nadat bleek dat de orkaan Dean de belangrijke olieplatforms in het Caribisch gebied zal ontlopen.

De Dow telde uiteindelijk elf verliezers tegenover 19 winnaars. Alcoa was lijstaanvoerder met een plus van 3,1%, gevolgd door Honeywell dat 2,5% aandikte. Sterkste daler was IBM (-1,5%), naast enkele financiele waarden als JP Morgan Chase (-1,1%), Citigroup (-0,9%) en American Express (-0,6%).

Op het vlak van bedrijfsnieuws kwam Lowe's Companies (+6,1%) bij de publicatie van zijn kwartaalcijfers met een winst- en omzetwaarschuwing naar buiten. De doe-het-zelfketen denkt een winst per aandeel over 2007 te boeken van USD 1,97 tot USD 2,01, waar het bedrijf eerder nog een winst van USD 1,99 tot USD 2,03 per aandeel voorzag.

Voor 2007 wordt verder een omzetstijging voorzien van zo'n 6%. Eerder was dit nog 7%. De vergelijkbare omzet zal naar verwachting met 2% afnemen. In het hele jaar verwacht Lowe's 150 tot 160 nieuwe winkels te openen. Lowe's boekte in het tweede kwartaal van 2007 een winst van USD 1,02 miljard, een toename van 9% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

The Nasdaq Stock Market gaat de alternatieven bekijken om zijn aandelenbelang in London Stock Exchange (LSE) te verkopen. Nasdaq heeft een belang van 31% in LSE, ofwel 61,3 miljoen aandelen. Volgens het concern is de huidige aandelenkoers van LSE geen 'adequate weerspiegeling' van de waarde van zijn belang in de Londense beurs. Het aandeel speelde 0,7% kwijt.

KKR Financial Holdings (KFN), het onderdeel van private equity investeerder Kohlberg Kravis Roberts & Co dat investeert in kredieten, heeft USD 230,4 miljoen aan eigen vermogen opgehaald. KFN heeft in totaal 16 miljoen aandelen geplaatst bij zeven, niet gelieerde, institutionele beleggers. Het aandeel won 8,6%.

Suntrust Banks schrapt in totaal 2.400 banen voor het einde van 2008, om kosten te besparen nu de resultaten van het bedrijf onder druk staan door de kredietcrisis. Het aandeel speelde 0,7% kwijt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud